Výběr ojetých vozů je složitější, zájem přesto roste. Na co dávat při koupi pozor?

Výběr ojetých aut je složitější, lidé by si měli ověřit původ vozu.

Výběr ojetého auta je složitější

Přibližně sto dní trvá zákazníkům, než si vyberou ojeté auto. To je asi dvakrát déle než v minulosti. Výběr je totiž komplexnější. Roli hraje nejenom značka, barva a typ, ale také druhy převodovek, najeté kilometry a mnoho dalších aspektů. V Česku se letos zřejmě prodá více než sto tisíc ojetých vozů.

Zhruba deset tisíc ojetých aut za měsíc prodal za poslední čtvrt roku jeden z největších prodejců ojetin v zemi. Zájem o tyto vozidla výrazně roste. Podle generálního ředitele a člena představenstva AURES Holdings Petra Vaněčka za tím stojí kombinace důvodů.

ČTĚTE TAKÉ: Ne všichni řidiči musí být za jízdy připoutáni. Podívejte se, kdy a pro koho platí výjimky

„Prvním faktorem je inflace. Kvůli ní se cena nových aut výrazně zvýšila především v předchozích dvou letech. Pro některé zákazníky se tak vozy přímo z výrobní linky staly nedosažitelnými. Druhým důvodem je míra nejistoty, kterou tvoří tlaky na elektromobilitu,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS.

Cena nového auta se na českém trhu pohybuje ve většině případů nad hranicí půl milionu korun. Ojeté auto může být přitom i o více než polovinu levnější. Záleží však na najetých kilometrech a stáří i stavu vozidla.

Ojetiny staré více než deset let se na českém trhu podle Vaněčka v průměru prodávají zhruba za 170 tisíc korun. „V Auresu vybíráme nejlepší auta z celé nabídky, takže u nás průměrná cena automobilu starého okolo sedmi a osmi let činí 280 tisíc korun,“ přiblížil.

„Lidé zpravidla preferují auta s menším počtem najetých kilometrů, která byla pořízena v Česku a měla maximálně dva majitele,“ vysvětlila Karolína Topolová, CEO a předsedkyně představenstva AURES Holdings. Nejčastěji prodávaný typ vozidla v Česku a na Slovensku je takzvané kombi. V Polsku je to naopak hatchback.

Na co si dát při koupi pozor?

Aby lidé při nákupu ojetého vozidla neprohloupili, měli by vždy dodržovat pár základních pravidel. „Asi nejdůležitější radou je kupovat od zaručeného zdroje. Neprovádějte transakce u obchodníků, u nichž si nemůžete ověřit původ vozu,“ doporučila Topolová.

S neověřenými vozidly se totiž mohou vázat rizika exekuce nebo dokonce pojistného podvodu či původu v krádeži. „U těchto aut rovněž hrozí, že se u nich manipulovalo s parametry, třeba počtem najetých kilometrů nebo stářím vozu,“ shrnula.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Odložení splátek může oběti povodní poškodit. Stát je nechal na holičkách, kritizuje Valeš

Tagy: