Benzin a nafta zdraží, míní experti kvůli bojům na Blízkém východě. Kolik si připlatíme?

Vystoupají ceny litru pohonných hmot za 75 korun už v roce 2027?

Pohonné hmoty v říjnu zdraží

Ceny benzínu a nafty opět vyšplhají k hranici 40 korun. I takový scénář by mohl přinést konflikt na Blízkém východě. Nejistota, zničený průmysl nebo námořní blokáda by mohly značně navýšit cenu ropy. Podle odborníků můžeme na čerpacích stanicích očekávat nárůst o dvě koruny i v případě, že geopolitická situace zůstane stále napjatá a nezhorší se.

Napětí na Blízkém východě pro světové trhy znamená jediné – nejistotu. Nejasný vývoj panuje hlavně ohledně ropy. „Za poslední týden její ceny vzrostly nejvíce za poslední dva roky. Velké riziko představuje uzavření Hormuzského průplavu, kterým proudí třetina světové globální nabídky ropy,“ uvedl pro CNN Prima NEWS hlavní analytik společnosti XTB Jiří Tyleček.

K TÉMATU: Spor o penze. Vláda se lekla a zmrzačila systém, míní Hrnčíř. Vojtek argumentoval radami úřadů

Uzavření by se podle odborníků mohlo výrazně propsat i do cen nafty a benzínu. „Pokud by se situace nezhoršovala a zůstala by stále takto napjatá, můžeme na čerpacích stanicích očekávat více než dvoukorunové zdražení,“ podotkl Tyleček.

Takové poskočení cen je reálné i podle ekonoma Petra Bartoně. „Je ale nutné vše vidět v kontextu. Teď jsou u nás pohonné hmoty relativně levné. Navýšením o několik korun bychom se vrátili k cenám, na něž jsme byli v předcházejících letech zvyklí,“ sdělil CNN Prima NEWS.

Ještě větší nárůst cen by pak podle odborníků přinesl případný otevřený konflikt mezi Íránem a Izraelem – paliva by prý mohla atakovat až čtyřicetikorunovou hranici. Spíše než na akcích izraelské strany prý ale záleží na reakci islámské republiky.

„Větším nebezpečím představuje možnost, že by Írán, kolem jehož území proplouvá spousta lodí, uzavřel celou logistickou úžinu. Pak bychom mohli hovořit i o desetikorunovém nárůstu,“ dodal Bartoň.

Ceny paliv přitom v poslední době klesaly. Konkrétně benzín byl tento týden dokonce nejlevnější za poslední tři roky.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Cena plynu dosáhla v srpnu maxima. Spočítejte si snadno, zda energie zbytečně nepřeplácíte

Tagy: