Exprezident Trump bude předvolán výborem. Musí podat svědectví o útoku na Kapitol

Výbor americké Sněmovny reprezentantů vyšetřující loňský útok na Kapitol si předvolá bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Někdejší republikánský šéf Bílého domu má před komisí podat svědectví v souvislosti s událostmi, při nichž dav jeho příznivců zaútočil na budovu amerického Kongresu v den potvrzování výsledku prezidentských voleb. Informovaly o tom světové agentury, podle nichž o Trumpově předvolání rozhodl panel jednomyslně v hlasování během čtvrtečního veřejného slyšení. Trump v reakci označil výbor za fiasko.

„Je to člověk, který stojí v centru toho, co se 6. ledna stalo. Takže ho chceme slyšet,“ prohlásil podle stanice CNN předseda vyšetřovacího výboru Bennie Thompson. „Potřeba tohoto výboru vyslechnout Donalda Trumpa přesahuje rámec našeho zjišťování faktů. Je to otázka odpovědnosti vůči americkému lidu. On se musí zodpovídat. Musí se zodpovídat ze svých činů,“ uvedl Thompson. Pro předvolání Trumpa hlasovalo sedm demokratických a dva republikánští členové výboru v poměru 9:0.

Středeční hlasování o Trumpově předvolání je podle televize vystupňováním snahy panelu získat svědectví bývalého prezidenta, ačkoliv v této pozdní fázi vyšetřování je nepravděpodobné, že by mu bývalý šéf Bílého domu vyhověl. A výbor pravděpodobně nemá čas na zdlouhavý soudní spor, píše CNN na svém webu.

Podle AP je téměř jisté, že Trump se bude předvolání bránit a odmítne vypovídat. Na svých sociálních sítích se exprezident obořil na členy výboru za to, že ho podle něj nepožádali o svědectví dříve a panel označil za fiasko.

Pokud by exprezident předvolání nevyhověl, mohlo by to podle agentury Reuters vést k jeho trestnímu stíhání. Federální zákon praví, že neuposlechnutí kongresového předvolání k podání svědectví nebo předložení dokumentů je přečin, jenž se trestá jedním až dvanácti měsíci odnětí svobody.

Čtvrteční veřejné slyšení bylo podle agentury AP desáté v řadě a konalo se jen několik týdnů před nadcházejícími volbami do Kongresu. Zabývalo se mimo jiné Trumpovým „stavem mysli.“ Stanice BBC napsala, že během něj byly předloženy e-maily a výpovědi svědků, které podle výboru dokazují, že Trump dopředu plánoval zpochybnit výsledky voleb v případě své prohry.

Trump si byl prohry vědom, tvrdí sněmovní výbor

Výbor Sněmovny reprezentantů představil nové důkazy a videozáznamy, které podle něj ukazují, že Trump si byl své prohry ve volbách vědom, ale přesto pokračoval ve snaze zvrátit jejich výsledek, což vedlo k útoku na Kapitol, napsala CNN.

Panel ve čtvrtek rovněž zveřejnil dosud nepublikované záběry, na nichž jsou vidět někteří představitelé Kongresu během obléhání Kapitolu. Na videu je mimo jiné předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová kupříkladu ve chvíli, kdy telefonicky žádá guvernéra státu Virginia o posílení pořádkových sil.

Mohlo by jít o poslední veřejné zasedání výboru před zveřejněním závěrečné zprávy, které se očekává ještě před volbami 8. listopadu, jež rozhodnou o tom, kdo bude poté ovládat Kongres - zda demokraté současného prezidenta Joea Bidena, nebo Trumpovi republikáni, poznamenal Reuters.

U budovy Kongresu se 6. ledna 2021 shromáždily tisíce Trumpových stoupenců nespokojených s výsledkem prezidentských voleb, v nichž zvítězil jeho demokratický rival a současný šéf Bílého domu Joe Biden. Stovky z nich vtrhly dovnitř. V budově předtím začala volební schůze obou komor, která měla na programu potvrzení výsledku voleb. Po tvrdých střetech výtržníků s policisty zůstalo pět mrtvých a více než 100 zraněných. Výbor během svého vyšetřování vyslechl přes 1000 svědků.

Tagy:
USA Donald Trump Kapitol Kapitol Spojených států amerických Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických