Výborný hájí osvojení dětí stejnopohlavními páry. Objednat je z katalogu? Nepřirozené, řekl Koten

Partie Terezie Tománkové: předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 2.7.2023

Stejnopohlavním párům by měla být narovnána práva, například s ohledem na osvojování dětí, instituce by však neměla být nazývána manželstvím. V Partii Terezie Tománkové to řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Otázku osvojování dětí však kritizoval poslanec SPD, který mluvil o objednávání dětí z katalogu.

„Narovnat práva jsme jako lidovci odjakživa prosazovali samostatně. Musíme řešit otázky, které se týkají dětí, ale třeba při osvojení je to jasné, pokud je jeden z páru biologickým rodičem,“ vysvětlil Výborný.

ČTĚTE TAKÉ: Musíme šetřit všichni, řekl ministr Výborný. Balaštíková ho v Partii nazvala nevychovancem

Zároveň se mu však nelíbí, že by pro svazek stejnopohlavních párů měl být také užíván termín manželství. „Respektuji názor poslanců, co to prosazují, ale prosím respektujme i můj a názor lidovců,“ řekl ministr zemědělství.

Slovo manželství je podle něj totiž symbolické. „Bavíme se skutečně o symbolice. Někdo říká, že to tak není, ale pro mě je symbolika manželství jako svazku muže a ženy důležitá a myslím si, že věci máme nazývat pravými jmény,“ vysvětlil.

Tématu se věnovali politici také ve druhé části Partie. Například poslanec SPD Radek Koten kritizoval, že si stejnopohlavní páry děti pořizují. „Je možné si určitě zajistit i náhradní matku, ale potom už to nebude klasická rodina, na kterou jsme léta letoucí zvyklí,“ uvedl. „Objednávat si děti jako z katalogu mi přirozené opravdu nepřipadá,“ doplnil.

Poslankyně hnutí ANO Margita Balaštíková také vyslovila obavu o instituci manželství. „Byla bych nerada, kdyby byl pošlapán status manželství. Dnes mu lidé nedávají takový význam,“ řekla.

Tagy:
manželství Terezie Tománková KDU-ČSL Partie Terezie Tománkové Margita Balaštíková ANO 2011 Radek Koten Marek Výborný Svoboda a přímá demokracie stejnopohlavní páry katalog osvojení dětí