Nejen nulová daň na potraviny. Proč je v Polsku výrazně levněji než v Česku?

V Polsku jsou potraviny stále levnější.

Proč je v Polsku výrazně levněji než v Česku?

Srovnání nákupu potravin u nás a v sousedním Polsku dopadá pro českého spotřebitele velmi smutně. Levněji v Polsku ale není jen proto, že země má u potravin až do konce roku nulovou daň z přidané hodnoty (DPH). I po jejím zvýšení totiž budou nákupy v Polsku výhodnější a hned tak se to nezmění.

Velké rozdíly v cenách potravin v Česku a Polsku se nedají vysvětlit jen tím, že Polsko má nulovou daň z přidané hodnoty na základní potravinyvětší trh a nižší mzdy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kouzlení s čísly. Zemědělci skončí v klinči a zdraží potraviny, kritizuje Schillerová škrty

Na rozdíl od Česka v Polsku zůstaly statisíce malých rodinných farem, což přináší vyšší konkurenci. „Hned na vstupu při výrobě potravin je tady prostředí, které de facto neumožňuje neúměrně zvyšovat ceny,“ popsal agrární analytik Petr Havel.

V Česku historicky vznikly akciovky se stovkami až tisícovkami zaměstnanců. „Průměrnou velikost zemědělské výměry na jeden podnik máme největší v celé Evropské unii,“ podotkl ekonom Petr Bartoň. „Velké podniky dnes hospodaří s pronajatou půdou, kdežto Poláci hospodaří na svém, což znamená úspory na nájmu,“ sdělil ekonomický expert Pavel Páral.

Polské farmy navíc neplatí běžnou dan z příjmu právnických osob jako u nás. „Tamní daňový systém zvýhodňuje malé firmy. Daně jsou odstupňované podle velikosti farmy,“ řekl Páral. Poláci navíc odvádějí méně do systému sociálního pojištění. „Ti skutečně nejmenší téměř neplatí,“ sdělil Havel.

Poláci také využili dotace k obřím investicím v potravinářském průmyslu, který prošel úspěšnou modernizací. „Jde spíše o jejich efektivnější využití a lepší zacílení než o jejich výši,“ míní Havel. „V České republice šla velká část dotací velkým podnikům,“ připomněl Bartoň.

Potraviny v Polsku stále vycházejí levněji, přestože se tam zdražovalo rychleji než u nás. Podle statistik společnosti Eurostat se to týkalo třeba chleba, másla anebo vepřového. Až Polsko vrátí DPH na původní úroveň, tedy na pět procent, potraviny tam budou stále výrazně méně daněny než u nás, kde se z nich odvádí 15 procent a po schválení úsporného balíčku to bude 12 procent.

Tagy: