Hrdinové, ztratili jsme dvě obrovská srdce. Hasiči truchlí za zemřelé kolegy z Koryčan

Přesné příčiny a okolnosti neštěstí v Koryčanech, při němž zahynuli dva dobrovolní hasiči, se vyšetřují. Zřejmě šlo ale o únik plynu.

Dobrovolní hasiči nasazují život za druhé, často vyčerpaní po pracovních i rodinných povinnostech. Když ale uslyší sirénu, na únavu se neptají. I proto je právě jejich práce záslužná, shodují se kolegové. Na hrdiny, kteří zasahovali u zpočátku banálního případu v domě v Koryčanech na Kroměřížsku, nyní vzpomínají.

„Z počátku běžný zásah pro naše kolegy z města Koryčany. Nyní se ale zapíše navždy do našich vzpomínek. Pokud jste členem jakéhokoliv dobrovolného sboru a začne znít siréna, neřešíte, zda jste unavení po práci, zda máte jít na oběd, zda máte volno. Neřešíte vůbec nic. Jediné, co máte v hlavě, je dostat se co nejrychleji do zbrojnice a vyrazit pomoci ostatním. Musíte na to mít obrovské srdce. Při tomhle zásahu jsme bohužel dvě obrovská srdce ztratili,“ napsali jejich kolegové, dobrovolní hasiči z nedaleké obce Karolín.

„Navždy odešli naši kamarádi, bratři, synové, strýčkové, otec od rodiny. Stalo se tomu tak bez varování a jediného slova sbohem. Vážíme si vaší podpory a děkujeme za projevenou soustrast,“ uvedli na Facebooku dobrovolní hasiči z Koryčan. Několik sborů na jejich počest vyvěsilo černé vlajky.

„Sedíte doma, u své rodiny. Rozezvoní se telefon, a tak odjíždíte zcela nezištně pomáhat druhým. Bohužel i tato pomoc může stát lidský život. Při zásahu v Koryčanech zemřeli dva dobrovolní hasiči. Při příjezdu na místo zásahu došlo k výbuchu unikajícího plynu. Další kolegové jsou zraněni. Držíme pěsti, nechť svatý Florián alespoň u těch zraněných pomůže,“ přidali se dobrovolní hasiči ze Štětí.

V neděli také dobrovolní hasiči naplánovali akci, při které vzdají hold dvojici kolegů. „Pojďme společně ukázat, že si všech dobrovolných hasičů vážíme,“ uvedl organizátor. Upřímnou soustrast vyjádřily i desítky profesionálních hasičů včetně Hasičského záchranného sboru ČR.

Při čtvrtečním výbuchu rodinného domu v Koryčanech na Kroměřížsku zemřeli dva dobrovolní hasiči. Další čtyři lidé jsou zraněni, měli by být ale mimo ohrožení života. Kvůli neštěstí vzlétl vrtulník, vyjíždělo i několik sanitek. Dům vybuchl poté, co na místo přijeli dobrovolní hasiči z Koryčan řešit únik plynu. „Ve chvíli, kdy začali zasahovat, došlo k výbuchu a destrukci domu,“ sdělil mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Rudolf Kramář.

Tagy: