Masakr v Somálsku: Výbuchy bomb si vyžádaly 100 mrtvých, ulici zalila jejich krev

Sobotní výbuchy dvou bomb v automobilech poblíž ministerstva školství v somálském Mogadišu zabily nejméně 100 lidí. Uvedl to v neděli podle agentury Reuters somálský prezident Hassan Sheikh Mohamud. Dodal, že zhruba 300 lidí utrpělo zranění.

Při útocích podle agentur vybuchla krátce po sobě dvojice bomb v automobilech na rušné křižovatce poblíž ministerstva školství. Druhá exploze místem otřásla v době, kdy už se tam sjeli záchranáři, aby pomohli zasaženým z prvního útoku.

„Mezi našimi lidmi, kteří byli zmasakrováni, byly matky s dětmi v náručí, otcové, kteří měli zdravotní potíže, studenti, kteří byli posláni studovat, podnikatelé, kteří bojovali o život svých rodin,“ řekl podle Reuters Sheikh Mohamud po návštěvě místa výbuchu v hlavním městě.

„Tlaková vlna po výbuchu rozbila okna budov v okolí a silnici před ministerstvem pokryla krev,“ píše zmíněná agentura.

Podobné útoky jsou v 17milionové zemi v Africkém rohu běžné. Nejčastěji za nimi stojí islámští radikálové z organizace Šabáb, která má podle hlavy státu na svědomí i ten poslední.

Incident se udál nedaleko místa, kde došlo k historicky největší bombový útoku v zemi, který zabil více než 500 lidí v roce 2017. Tehdy explodovala nálož z nákladního auta před rušným hotelem na křižovatce K5, kterou lemují vládní úřady, restaurace a kiosky. Na ministerstvo školství už islámští radikálové zaútočili v roce 2015.

Tagy: