EXKLUZIVNĚ: Na zemi ležela těla. Místo pomoci si je lidé fotili, popsal Čech tragédii v Soulu

Přes 100 lidí zemřelo v tlačenici při oslavách Halloweenu v jihokorejském hlavním městě Soulu.

Exkluzivně: Záběry z halloweenské tragédie v jihokorejském Soulu

Nikdo netušil, co se přesně děje. Kousek od sebe jsem viděl tělo mladíka. Nikdo mu nepomohl ani ho nepřikryl, místo toho si ho lidé fotili. Tak popsal exkluzivně pro CNN Prima NEWS jeden z Čechů tragické halloweenské oslavy v srdci jihokorejského Soulu. Chaotická tlačenice si vyžádala 153 obětí, desítky dalších lidí bojují v nemocnici o život. „Viděla jsem ležící chlapce, jak se je snaží záchranáři oživit. Po asi 10 minutách vstali a překryli je modrou plachtou. V tu chvíli nám došlo, že jsou mrtví,“ svěřila se reportérovi Jihokorejka, která rovněž uvízla v davu.

„Chtěl jsem se sejít s kamarády právě u Itewonu. Přijel jsem okolo 11. večer a stál jsem poblíž východu z metra přímo u hotelu Hamilton, kde se všechno stalo. Už tou dobou byl kolem mě dav lidí, ale také sanitky. Myslel jsem si, že jde o standardní záchranářské hlídky, které měly zasáhnout v případě potřeby, jako to bývá na všech velkých akcích,“ popsal svou sobotní zkušenost David Petr z Varnsdorfu, který v současnosti studuje v korejské metropoli.

Opodál byl podle něj také kameraman, původně si proto myslel, že se snažil natočit nějakou speciální akci v souvislosti s oslavami. V tu chvíli ho ovšem nenapadlo, že se na místě umírá. Postupně se okolo Itewonu vyrojilo dalších několik desítek sanitek. Hlavní ulice byla napěchovaná záchranáři, měli ale problém se probojovat skrz dav. Nikdo stále netušil, co se vlastně děje.

„Pak jsem pár metrů od sebe zahlédl nehybného člověka, jak leží na zemi. Byl bledý jako stěna. Mladík, možná mladší než já. Nikdo se o něj nestaral a ani ho nepřikryl, naopak si ho lidi v davu fotili. Někdo mu přiložil prsty ke krku a beze slov pak odešel. Chvíli jsem tam stál v šoku. Chtěl jsem odtamtud odejít, abych se z toho mohl mimo dav vzpamatovat, ale po cestě jsem zahlédl další těla rozesetá po hlavní ulici. U každého z nich klečelo asi pět lidí v kostýmech a snažili se je oživovat. Poté mi kamarád napsal, že to zdaleka není jen jeden člověk, že mrtvých mnohem víc. Řekli jsme si, že musíme pryč,“ pokračoval v líčení Petr.

Opodál už ležela těla pod modrými plachtami – první signál, že se na místě opravdu umíralo. Záchranářům ale trvalo, než některé mrtvoly překryli. „Ležela tam hodně dlouho, což ve čtvrti, kde jsou v ulicích desítky tisíc lidí, není nejšťastnější,“ konstatoval očitý svědek tragédie.

Špatná koordinace stála životy

Sanitky se zraněnými lidmi se snažily kličkovat mezi skupinami lidí, moc se jim to ale nedařilo. „Celá pomoc byla ve výsledku strašně neefektivní. Do toho přijížděli každých 10 minut metrem další a další návštěvníci, takže doprava kolabovala,“ převyprávěl CNN Prima NEWS svou zkušenost z halloweenského večera. Pomalu reagovala podle něj také policie, která místo incidentu hned nezapáskovala a nerozehnala dav zvědavců.

„Jako hlavní chybu vnímám fakt, že nikdo zkrátka nevěděl, co se přímo vedle nich děje. Nikdo jim to neřekl, ani nám. Naproti mně – asi 15 metrů místa tragédie – byl dokonce nějaký pouliční zpěvák s mikrofonem a zpíval písničky a natáčel livestream, zatímco kolem běhali medici a hledali umírající a těla. Bylo to úplně bizarní. Zase ale chápu, že by možná nebylo rozumné říkat všem, že tam umírají lidé a že by měli utíkat pryč. Asi by to způsobilo další paniku. Nějak to ale záchranáři a policisté měli zkoordinovat,“ nešetřil kritikou Petr.

Většinu jeho známých na další oslavy přešla chuť, proto se rozhodli zamířit domů. Ne všichni ale měli stejný názor. „Někteří kamarádi mi dokonce říkali, ať se vrátíme a užijeme si zbytek večera. Nechtěli věřit, že by byli na místě mrtví. Říkal jsem jim, že jsem jednu mrtvolu viděl na vlastní oči. Odkazovali se na zprávy, že média mluví jen o lidech s infarktem. Přitom už tou dobou bylo jasné, že jsou na místě mrtví,“ dodal rozčíleně.

Nakonec se dostal domů narvaným autobusem. Redakci CNN Prima NEWS přiznal, že je stále v šoku. „Ještě to na mě nedolehlo. Je půl čtvrté ráno. Ale až teď mi došlo, že jsem stál nejspíše celou dobu v centru dění. Je to celé hrozné a strašně smutné. Jsem rád, že jsem zpátky doma a že jsou mí známí v pořádku. Upřímně jsem doufal, že to záchranáři zvládnou lépe,“ sdělil smutně na závěr.

„Měla jsem pocit, že se dusím“

Děsivou zkušenost z Itewonu má za sebou i Han Seo-hwa, která se chtěla se svým přítelem vydat za kamarády do jednoho z oblíbených barů. Na místo ale nedorazili – naopak zůstali trčet v moři lidí přes hodinu a půl.

„Takovou tlačenici jsem v životě nezažila. Měla jsem strašný strach, lidé byli jak smyslů zbavení a neustále se posouvali ze strany na stranu. Nebyla v tom žádná logika, jen chaos. Nemohli jsme se dostat ven ani silou, ať už jsme se snažili sebevíc. Chvilkami jsem měla pocit, že se dusím. Začala jsem tam plakat,“ popsala hrozivý zážitek reportérovi CNN Prima NEWS.

Když se konečně zdálo, že se dav začíná pomalu rozpouštět, uviděla několik mladíků, jak leží nehybně na zemi. Než k nim stihla s přítelem dojít, aby jim pomohli na nohy, přiběhli k nim záchranáři a odháněli je pryč. „Říkali, že už tady nemáme co dělat, ať jdeme domů. Pak jsem jen viděla, jak se ty chlapce – mohlo jim být kolem 20 – snaží záchranáři oživit. Po asi 10 minutách pak vstali a překryli je modrou plachtou. V tu chvíli nám došlo, že jsou mrtví,“ pokračovala Han Seo-hwa.

Teprve doma korejskému páru došlo, co se vlastně odehrálo. „Nevím, jak se to celé přihodilo, nikdo nám nic neřekl. Jen tu čtu zprávy o mrtvých. Volali mi rodiče i kamarádi, jestli jsme v pořádku, měli o nás obrovský strach. Mohli nás tam ušlapat,“ svěřila se se svými pocity.

Ocenila, že se někteří návštěvníci Itewonu v kostýmech snažili ležícím lidem pomoct, ačkoliv v některých případech marně. „A už vůbec nechápu ty, kteří si těla fotili, jako kdyby byla nějakou atrakcí. Jsou toho plné sociální sítě,“ odsoudila některé svědky Han Seo-hwa.

Místem neštěstí byla oblíbená zábavní čtvrť

Halloweenské tragédii nejspíše nahrála nejen špatná koordinace zasahujících složek a davy nic netušících lidí, ale také samotné místo. Itewon je totiž oblíbená noční čtvrť se spoustou podniků a největší koncentrací nekorejského obyvatelstva v celém Soulu. Nejen z toho důvodu jde o populární místo, kde se mladí Korejci mohou seznámit s cizinci. V sobotu večer se tam sešlo odhadem okolo 100 tisíc lidí.

„Halloween se proto vždy bujaře oslavuje právě zde. Jsou tu úzké uličky a mnoho barů, hospod a klubů. To je také důvod, proč se tu objevují davy lidí i mimo svátky,“ vysvětlil redakci CNN Prima NEWS Nikola Polubědov, který v Soulu dlouhodobě žije. S koncem přísných covidových opatření se navíc nemalý počet lidí těšil na návrat velkých pouličních oslav, v ulicích proto byla hlava na hlavě.

Rovněž potvrdil, že první zprávy mluvily spíše o dusících se lidech v obří tlačenici. S přibývajícím počtem záchranářů i reportérů ale začal rychle růst i počet potvrzených mrtvých. Zatím není jasné, co bylo příčinou tlačenice. Podle nepotvrzených informací nastal chaos v momentě, kdy se rozkřikla přítomnost celebrity v jednom z itewonských barů.

„Podle toho, jak se jim dařilo nebo nedařilo křísit zraněné. Na sociálních sítích se mezitím šířila videa a fotografie z místa. Objevovaly se i spekulace o možné přítomnosti drog, které měly způsobit srdeční zástavy. Ale to se zdá být jen jako fáma, která měla být šířená s politickým podtextem od anti-cizineckých elementů,“ upozornil na závěr Polubědov.

Tagy: