Vyhrocený závěr Okamurovy kampaně. Žena na pražském mítinku mu mrskla koláč do obličeje

Šéf hnutí SPD Tomio Okamura

Tomio Okamura odvolil

Čtvrteční finále předvolební kampaně SPD v Praze se neobešlo bez bizarního incidentu. Žena ze skupiny Biotická Pekařská Brigáda se šéfovi hnutí Tomiu Okamurovi pokusila hodit jablečný koláč do obličeje. Ihned ji však zpacifikovali neuniformovaní policisté, Okamurovi tak skončila na obličeji pouze vegetariánská šlehačka. Opoziční politik v reakci na to uvedl, že výtržnice „zřejmě podporuje Piráty“. Incident podle něj svědčí o „nervozitě vlády premiéra Petra Fialy“.

Videem se skupina Biotická Pekařská Brigáda pochlubila na svém Facebooku. „Štrůdlem proti útlaku,“ uvedla k incidentu, ke kterému došlo na mítinku SPD v parku na pražském Proseku.

Útoku s koláčem předcházel Okamurův sestup z pódia, aby se předseda SPD vyfotil se svými podporovateli. Poté do hloučku přistoupila žena s krabicí, předsedovi nejprve ukázala sladkost uvnitř, následně se mu pokusila otevřenou krabici mrsknout do obličeje.

! ŠTRŮDLEM PROTI ÚTLAKU !

Posted by Biotická Pekařská Brigáda on Friday, September 23, 2022

Prakticky okamžitě zasáhli dva neuniformovaní policisté, kteří stáli hned vedle. Ženu povalili na zem, dali jí pouta a pak ji odvedli pryč. „Ta je sjetá úplně, ne?“ komentovala jedna z osob, která postávala poblíž. Žena totiž s policií příliš nespolupracovala a nechala se de facto odtáhnout. Biotická Pekařská Brigáda později doplnila, že koláč byl prý upečen ze zkažených jablek a vegetariánské šlehačky.

„Proč ale plýtvat na Okamuru dobrými jablky. Je to obchodník se strachem a populista, co řekne cokoliv, jen aby si získal a manipuloval masy lidí a aby pak mohl usednout na trůn a z něho vládnout tvrdou rukou,“ uvedla skupina, která se otevřeně hlásí k anarchistickým myšlenkám Biotic Baking Brigade.

Tato skupina aktivistů v 90. letech proslula tím, že její stoupenci házeli koláče po obličejích osobností jako podnikatel Bill Gates, ekonom Milton Friedman či švédský král Carl Gustaf.

„Chceme tento kolektiv, či jeho formu akce znovu obnovit. Znovu ztělesnit jeho myšlenky. Pobídnout k podobné či identické politické a aktivistické činnosti ve válce proti mocným a bezohledným. Třeba pomocí koláčů nebo štrůdlů,“ hlásá nová skupina. Šéfa SPD rovněž označila za fašistického zm*da a utlačitele.

Okamura: Jde zřejmě o podporovatelku Pirátů

K incidentu se vyjádřil i Okamura. „Jednalo se o zoufalý výkřik. Během půl vteřiny zakročili policisté v civilu, o kterých jsem nevěděl. Asistentka mě malinko otřela a s úsměvem jsem pokračoval ve focení. Hlavní lež je, že žádný dort se té osobě nepodařilo mi dát do obličeje,“ řekl webu iDNES.cz s tím, že na jeho obličeji prý skončila pouze šlehačka.

„Jde zřejmě o podporovatelku Pirátů, protože to jsou anarchisti. Svědčí to o obrovské nervozitě stran Fialovy vládní koalice, protože když nemají program, který můžou nabídnout občanům, tak nastupuje agresivita a násilí,“ dodal Okamura.

Nutno podotknout, že účast policistů v civilu na předvolebních mítincích v poslední době není ničím neobvyklým. K několika kontroverzním incidentům došlo na letních akcích předsedy ANO Andreje Babiše. Policie nasazováním takových strážců zákona v části společnosti vyvolala velkou nedůvěru a sklidila kritiku.

Policejní prezident Martin Vondrášek tehdy uvedl, že samotné nasazení policistů v civilu na Babišových mítincích bylo v pořádku, příslušníci i jejich velitelé prý ale při několika incidentech ve své roli selhali.

Tagy: