Výjimka na migraci? Jako říkat, že v EU nemají mozek, míní Nacher. Manipulace, odmítl Lochman

poslanci Patrik Nacher (za ANO) a Michael Kohajda (za KDU-ČSL) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS

360° 14.6.2023

Co se týče válečných uprchlíků z Ukrajiny máme jeden z největších počtů příchozích v přepočtu na obyvatelstvo. Proto by se na nás neměla vztahovat z Evropské unie nějaká výjimka ohledně placení za migranty, naopak by touto optikou měli platit oni nám. Tak se v souvislosti se změnami migračních pravidel na evropské úrovni vyjádřil v pořadu CNN Prima NEWS 360° poslanec Patrik Nacher (za ANO). Poslanci Ondřej Lochman (STAN) a Michael Kohajda (KDU-ČSL) označili taková slova za manipulaci. Hostem byl i poslanec za SPD Radek Koten.

Nacher ostře odmítl takzvanou povinnou solidaritu, o níž v souvislosti se změnami v migračních pravidlech hovoří někteří opoziční poslanci, a označil ji za nesmysl. „Česko má aktuálně jeden z nejvyšších počtů migrantů v zemi, Ukrajinci jdou logicky k nám, vážou je k nám vazby. To samé ale zrcadlově platí u běženců ze severní Afriky, protože v těch zemích, kde se usazují, se dokážou domluvit,“ řekl poslanec s tím, že výsledek dohody je podle něj jiný název pro kvóty.

ČTĚTE TAKÉ: Politolog: Migrační dohoda ohrožuje naši bezpečnost. Rakušanovy argumenty jsou bláboly

Právě proto může být Česko podle Nachera v tomto ohledu zproštěno nějakých požadavků či jiných nutností. Nemělo by se také hovořit o výjimce z hlediska přijímání migrantů. „V rámci uprchlictví by se mělo jednat o něco automatického. Právě touto optikou bychom od členských zemi měli dostávat peníze my,“ řekl poslanec.

Rozepře s opozicí

S tím nesouhlasil poslanec Lochman, podle něhož je problém složitější a měl by se řešit ve spolupráci s dalšími zeměmi. „V diskuzích s Evropskou komisí jsme kvóty odmítli, ale migrační vlny tu ale stále jsou. Z toho důvodu se přišlo s mechanismem, že se státy budou společně podílet na migraci. Třeba země, které nevezmou tolik uprchlíků, zaplatí jiným zemím, jež jsou více zatíženy, poplatek nebo jim pomohou jinak,“ uvedl.

„A právě v souvislosti s náporem válečných přistěhovalců z Ukrajiny máme v rámci EU výjimku, což znamená i konec debaty o kvótách. Co tu říkáte, je úplné absurdum,“ odpověděl Lochman Nacherovi.

Na to však poslanec za ANO zareagoval odmítavě. „Tímto vlastně lidem vysvětlujete, že v Evropské unii jsou lidé úplně bez mozku, tedy že musí vyjednat nějakou výjimku na něco, co vidí celý svět,“ odpověděl. Když se později vyjádřil o tom, že se v rámci migrační politiky změnily pouze názvy, ale nikoliv obsah, řekl Lochman, že se jedná o manipulaci.

Poslanec Kohajda současně zdůraznil, že se zněním dohody jsou v poslaneckém klubu spokojeni. „Byla tady migrační krize bez pravidel a nyní je konečně máme,“ uvedl v reakci na dohodu, kterou stvrdil ministr vnitra Vít Rakušan.

Poslanci dále diskutovali o sobotní vraždě v Brně a jejích dopadech či o odstupujícím ministrovi zemědělství Zdeňku Nekulovi. Více se dozvíte ve videu výše.

Tagy: