Vylez ven, děti budou blbý jak ty. Před domem Hamáčka křičelo přes 150 demonstrantů

Kolem 150 demonstrantů v sobotu odpoledne protestovalo před domem ministra vnitra a vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) proti zavřeným školám a vládním opatřením. Neměli roušky, nedodržovali rozestupy a popírali vážnost pandemie koronaviru. Zároveň ministra vyzývali, ať vyjde ven. Podle Hamáčka byla demonstrace u jeho domu za hranou.

Podle odhadů policie bylo na místě až 150 lidí. „Vylez ven, děti budou blbý jak ty!“ křičeli demonstranti před domem ministra Hamáčka v Mratíně. Obec se nachází ve Středočeském kraji asi 20 kilometrů od Prahy.

Na místě promluvil například zakladatel hnutí Chcípl PES – Otevřeme Česko a majitel rebelující restaurace Šeberák Jakub Olbert, ale i další řečníci. Na demonstraci byly i děti. Téměř nikdo z protestujících neměl roušku, rozestupy se nedodržovaly.

Ministra Hamáčka demonstranti nazývali zločincem a křičeli, že toho mají dost. „Vylez, vylez, fuj,“ skandovali. Čísla nově nakažených a zemřelých jsou podle protestujících vymyšlená. Tvrdí, že jim politici ničí svobodu a život a že kvůli nim nemají žádné peníze. Nelíbí se jim ani nouzový stav, ani pandemický zákon. Zároveň požadují, ať se děti vrátí do škol.

Hamáček CNN Prima NEWS řekl, že je doma a demonstranty slyší. Za nimi ale nepůjde, protože nechce jejich chování legitimizovat. Protestovat by se podle něj mělo třeba před ministerstvem vnitra.

„Podle mě je to za hranou, pokřikovat lidem u domova a narušovat soukromí. Navíc těch 150 lidí mě vyzývá k tomu, na čem už 14 dní děláme, a to abychom vrátili děti do škol. Moc to nechápu,“ uvedl vicepremiér.

Tagy: