Záběry dopadení ozbrojeného lupiče v Úštěku. Muž se přiznal, hájil se, že je bezdomovec

Muž na severu Čech přepadl benzinku.

Dvě přepadení se zbraní v ruce má na svědomí stejný lupič

Dvě přepadení se zbraní v ruce, stejný lupič. Recidivista, který vyloupil čerpací stanici v Úštěku, má na svědomí i přepadení pošty ve Cvikově. Ve svých jednačtyřiceti letech byl již osmnáctkrát trestaný a nyní mu hrozí až deset let odnětí svobody, informovala mluvčí českolipské policie Ivana Baláková. Jeho dopadení ukazují záběry.

Muže dopadli českolipští policisté na konci února jen dvě hodiny poté, co se zbraní v ruce donutil obsluhu na čerpací stanici v Úštěku vydat peníze. Byl sice ve tváři maskovaný, ale neuvědomil si, že kamery nejsou jen na benzince. Litoměřičtí kriminalisté tak dokázali zjistit, jakým autem z místa odjel, a vyhlásili po něm pátrání. Ukázalo se, že zamířil z Ústecka na Liberecko. Tam ho policisté dostihli a zadrželi.

ČTĚTE TAKÉ: Rekordní loupež. Zloději v LA prorazili střechu skladu peněz, odnesli si stovky milionů

Kriminalisty brzy napadlo, že by stejný lupič mohl mít na svědomí i stále neobjasněné přepadení pošty ve Cvikově. Tam obdobně maskovaný muž s pistolí v ruce přišel 7. prosince. Počkal si na okamžik, kdy na poště budou pouze dvě zaměstnankyně a žádní zákazníci. „Poštovní úřednici podal u přepážky lístek s instrukcí, aby mu v klidu vydala veškeré peníze pod hrozbou zbraně. Tu jí následně ukázal,“ popsala Ivana Baláková. Z pošty odešel s několika desítkami tisíc korun. Policisté po něm dva a půl měsíce marně pátrali.

Během krátké doby se podezření z propojení dvou loupeží změnilo v jistotu. Vyšetřovatelé na místě zajistili řadu stop, které je přivedly k závěru, že loupežné přepadení na poštovním úřadu ve Cvikově má na svědomí stejný muž. Ke spáchání činu se nakonec přiznal. Hájil se tím, že je bezdomovec a chybí mu finanční prostředky.

Pistole se ještě před zadržením zbavil, policistům tvrdil, že to byla jen hračka. Z pohledu zákona to ale nic nemění na tom, že mu hrozí až deset let vězení. Nejprve si však musí odsedět předchozí trest za krádeže. Po jeho dopadení se ukázalo, že se vyhýbal nástupu do výkonu trestu. Rozsudek přitom padl už v listopadu. Na nový verdikt si tak počká už za mřížemi. Vzhledem k jeho bohaté trestní minulosti, která sahá od krádeží až po ublížení na zdraví, se dá očekávat, že trest padne při horní hranici sazby.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zloději nabrali muže autem

Tagy: