Výlov Rožmberka se odkládá kvůli povodním. Rybáři se obávají mrazů, mají ale i dobrou zprávu

Rybáři na Třeboňsku odložili výlov rybníků.

Povodeň omezila výlovy rybníků

Kvůli povodním se odkládá výlov největšího českého rybníka Rožmberka na neurčito. Neuskuteční se ani s tím spojené doprovodné akce. Harmonogram výlovů na Třeboňsku se kvůli velké vodě posouvá o několik týdnů. Hrozbu ale představují případné listopadové mrazy.

Minulý rok bylo loviště pod výpustí Rožmberka bez vody. Všude se nacházelo plno rybářů na loďkách i u třídičky ryb. Z hráze jejich práci pozorovaly tisíce lidí. Letos je pohled na stejné místo o poznání jiný.

ČTĚTE TAKÉ: Kvůli povodním se zvýší schodek státního rozpočtu o 30 miliard. Návrh podpořila i opozice

Kvůli povodním se totiž výlov odložil, zatím na neurčito. Půda v okolí rybníka je stále plná vody. Už teď je ale jasné, že případný výlov bude s vyloučením veřejnosti. „Bude to někdy během pracovního týdne a bez jakéhokoliv doprovodného programu, jak byli lidé zvyklí,“ uvedl Zdeněk Aiser z Rybářství Třeboň.

Z výlovu až na konci listopadu mají zástupci Petrova cechu obavy. „Budeme doufat, že nám vydrží počasí, protože pokud by zamrzlo, tak samozřejmě lovit nemůžeme,“ vysvětlil Aiser.

Rybáři navíc již přišli o několik metráků ryb. O kolik přesně, bude jasné po výlovu. Kaprů na vánoční stůl by však mělo být dostatek a rybáři přicházejí i s dobrou zprávou. „Budeme se snažit s cenou nehýbat a necháme ji takovou, jako v loňském roce,“ dodal Aiser.

Třeboňským rybářům letošní povodeň způsobila až patnáctimilionovou škodu. Podle nich ale tato částka zřejmě nebude konečná. Během záplav výpustí Rožmberka vytékalo 100 metrů krychlových za vteřinu. I teď je třeba rybník odpouštět. Odtéká odsud dvanáct kubíků za sekundu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Výbušný pozůstatek povodní. Pyrotechniku v Ostravě musí udržovat v mokru, hrozí exploze

Tagy: