Vynikající závodník i skvělý člověk. Bude tu chybět, vzpomínají lidé na Karla Lopraise

Loprais na tiskové konferenci v Českých Budějovicích před odjezdem na Rallye Dakar 2015

Slavní vzpomínají na zesnulého Karla Lopraise

Odešla legenda, byl to vynikající závodník a skvělý člověk. Tak znějí nejčastější reakce na úmrtí nejúspěšnějšího závodníka v historii dakarské rallye Karla Lopraise.

„Karel Loprais mi byl obrovskou sportovní inspirací,“ napsal redakci CNN Prima NEWS v SMS zprávě bývalý český reprezentant ve skocích na lyžích Jakub Janda. Podle něho byl „Karel nejen vynikající závodník, ale i skvělý člověk“. Jandu s Lopraisem nepojilo jen přátelství, ale i město, v němž žili – Frenštát pod Radhoštěm.

„Dodnes třeba vzpomínám, jak mi na Silvestra 2005 volal z Dakaru, aby mi dodal vzpruhu k vítězství ve skokanském Turné čtyř můstků. Často jsme se pak potkávali a sdíleli vášeň k autům všeho druhu. Obdivoval například mého veterána a pořád se v legraci ptal, kdy mu ho konečně prodám,“ dodal Jakub Janda.

Vzpomínají Macík i Jurečka

Na „Monsieura Dakara“ vzpomínají lidé také na sociálních sítích. „R. I. P. – Karel Loprais,“ umístil kondolenci na Facebook Martin Macík, který na Rallye Dakar startuje od roku 2013. „Odešla světová legenda Dakaru, Karel Loprais, jehož výkony jsem vždy rád sledoval a bylo mi lito, když pro problémy se zády ukončil aktivní závodní kariéru. Díky za práci pro Tatru a její prezentaci ve světě. R. I. P.,“ uvedl na Twitteru ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Svou vzpomínku umístil na Twitter také redaktor a moderátor televizní stanice CNN Prima NEWS Tomáš Vzorek. „Karel Loprais byl hostem v mém úplně prvním vysílání Dobrého rána, je to zhruba 20 let a vždy jsem ho obdivoval. Díky němu vyrostly další generace závodníků, díky němu má Česko jednu z nejpočetnějších výprav na každém ročníku Dakaru. Odpočívejte v pokoji, Karle,“ napsal.

„Opustila nás dakarská legenda. Pro automobilovou veřejnost Monsieur Dakar, pro nás stále se usmívající, přátelský a srdečný Karel Loprais. Nikdy nezapomeneme,“ objevilo se na twitterovém profilu společnosti Czechoslovak Group, do jejíhož portfolia v současné době patří automobilka Tatra, s níž je jméno Karla Lopraise neoddělitelně spjaté.

Loprais vs. otec a syn de Rooyovi

Projev soustrasti se objevil rovněž na facebookvém profilu společnosti Tatra Trucks. „S velkou lítostí vám musíme oznámit, že nás ve věku 72 let opustil Karel Loprais. Jeden z nejslavnějších závodníků historie Rallye Dakar, přezdívaný Monsieur Dakar, získal s vozidly TATRA šest vítězství. Jméno Karla Lopraise bude vždy spjato s našimi vozidly a legendárním závodem Rallye Dakar. Čest Vaší památce, pane Lopraisi.“

Na úmrtí Karla Lopraise upozorňují také zahraniční média. „V květnu 2011 se stal vládním zmocněncem pro bezpečnost silničního provozu. V roce 1986 prožil svou premiéru na Rallye Dakar. O dva roky později dosáhl svého prvního vítězství. Všech úspěchů dosáhl v legendární Tatře. Loprais absolvoval svůj poslední závod v roce 2006, ale nedokončil,“ napsal rakouský deník Exxpress.

R.I.P. - Karel Loprais 😔

Posted by Martin Macík Jr. on Thursday, December 30, 2021

„Loprais jel v letech 1986 až 2006 pouštní rallye 19krát. Na stupně vítězů se postavil 11krát. Šestkrát Dakar vyhrál. Celé ty roky jezdil s kamionem české značky Tatra. Začínal jako tovární dělník v Tatře v 60. letech a později se stal testovacím jezdcem,“ vyjmenoval Lopraisovy úspěchy nizozemský deník De Telegraaf. A připomněl rovněž, že Karel Loprais v poušti řadu let soupeřil s nizozemskými ikonami Dakaru Janem a Gerardem de Rooyovými.

Tagy: