Vyostřená situace v Paříži. Policie zasahovala proti konvoji svobody, nechyběl slzný plyn

Pařížská policie zadržela nejméně 500 vozidel, která se navzdory policejnímu zákazu pokoušela vjet do francouzského hlavního města.

Kontroly na příjezdových cestách do Paříže i hrozby vězením

Pařížská policie zadržela nejméně 500 vozidel, která se navzdory policejnímu zákazu pokoušela vjet do francouzského hlavního města a zúčastnit se zde protestu proti koronavirovým omezením, který se inspiroval takzvaným konvojem svobody v Kanadě. Část protestujících se navzdory hlídkám na okraji města dostala do centra Paříže k Vítěznému oblouku. Podle agentury AP proti nim policisté na pařížské třídě Champs-Élysées zasáhli slzným plynem. Snažili se tak demonstraci rozehnat.

Kontroly na příjezdových cestách, obrněné transportéry i hrozby vězením a pokutami. Paříž je cílem „Konvoje svobody“ a prefektura nechtěla nic ponechat náhodě, aby se situace nevyhrotila jako v Kanadě. Tam kamióny už 14 dní blokují centrum hlavního města. Účastníci konvoje nesouhlasí mimo jiné s povinným očkováním.

I přes zákaz akce se tisíce odpůrců očkovacích certifikátů a souvisejících omezení podle webu televizní a rozhlasové stanice BFMTV sjely v konvojích z celé Francie a utábořily se v předvečer chystaného protestu u bran francouzské metropole. Policie byla odhodlána blokádě zabránit, i přesto se ale některá vozidla dostala do centra města a způsobila tam dopravní chaos. Prefektura zmobilizovala na 7 200 policistů a četníků.

Inspirace Kanadou

Policisté už rozdali zhruba 300 pokut a zatkli sedm osob, dvě měly u sebe nože, kladiva a kanystry s benzínem a pět osob mělo praky, uvedl zpravodajský web BBC. Mezi zadrženými je i jeden z vůdců protestního hnutí žlutých vest Jérôme Rodriguez, napsala agentura AFP s odvoláním na policejní zdroj.

Organizátoři tzv. konvojů svobody se inspirovali hnutím proti epidemickým opatřením v Kanadě. Stovky kamionů, mezi nimiž jsou i dodávky a přívěsy, již dva týdny blokují dopravu v centru tamní metropole Ottawy a neprůjezdné jsou kvůli blokádě také některé důležité hraniční přechody mezi Kanadou a USA.

Několik desítek kamiónů ráno blokovalo i centrum Haagu v Nizozemsku. V Kanadě, kde konvoje svobody začaly, vyhlásily úřady stav nouze v provincii Ontario. Centrum Ottawy stále blokují kamiony. Řidiči odmítali opustit i důležitý most mezi Kanadou a USA, i když jim to soud nařídil. Policie ho v sobotu začala vyklízet.

Tagy: