Výpověď bez udání důvodu narazila u všech stran. Poškodí maminky a studenty, říká Schillerová

Předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová (ANO)

Politici debatovali ohledně výpovědi bez udání důvodu

S návrhem šéfa resortu financí Zbyňka Stanjury (ODS), týkajícím se možnosti zakotvení okamžité výpovědi bez udání důvodu v zákoníku práce, nesouhlasí místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS upozornila, že by na to doplatily akorát maminky s často nemocnými dětmi nebo studenti. Proti byl i člen sněmovního rozpočtového výboru Michael Kohajda (za KDU-ČSL), místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová (STAN) či předseda poslaneckého klubu Radim Fiala (SPD).

„ANO je proti výpovědi bez udání důvodu,“ sdělila Schillerová a dodala, že návrh na odstupné, který Stanjura představil v pořadu Co na to ministr na CNN Prima NEWS a který počítal s vysokým odstupným ve výši šesti až osmi měsíčních platů, jsou pouhá „těšínská jablíčka“.

ČTĚTE TAKÉ: ANO je rozhodně proti zvyšování věku odchodu do důchodu, říká Juchelka. Přes to vlak nejede

Ani samotný argument, že je potřeba rozpohybovat pracovní trh, prý nechápe: „Vždyť máme nejnižší nezaměstnanost vůbec ze všech zemí Evropské unie,“ zdůraznila.

Odlišného názoru byla Kovářová. Ta podotkla, že trh práce je v České republice skutečně nepružný a potřebuje změnu. „Jsem ale pro jiné způsoby rozhýbání pracovního trhu, nikoliv pro tu okamžitou výpověď,“ sdělila s tím, že naopak by preferovala například prodloužení zkušební doby.

S návrhem Stanjury nesouhlasili ani další hosté. Kohajda poznamenal, že dokud budou lidovci ve vládě, tak výpověď bez udání důvodu v zákoníku práce nebude.

Stejně tak Fiala zdůraznil, že ani SPD návrh nikdy nepodpoří a připomněl, že Česká republika na to v tuto chvíli nemá dostatek financí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: ANO nechce dělat kompromisy, uvedl Stanjura k penzijní reformě.  Promluvil i o okamžitých výpovědích

Tagy: