Juchelka: ANO je rozhodně proti zvyšování věku odchodu do důchodu. Přes to vlak nejede

Poslanec hnutí ANO Aleš Juchelka

K věci (108)

Vládou navrhované navyšování věku odchodu do důchodu je nespravedlivé, řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS poslanec Aleš Juchelka (ANO). Během březnové schůzky na Hradě, na níž jednala vláda s opozicí, navíc podle něj o tomto tématu nepadlo ani slovo. Další podobné schůzky se podle něj možná zúčastní i předseda ANO Andrej Babiš.

Kabinet Petra Fialy (ODS) se nechce podle Juchelky dohodnout na žádném kompromisu. „Návrh vlády považuji za nespravedlivý, jelikož každý ročník bude odcházet do penze jinak,“ pronesl v pořadu K věci.

K TÉMATU: Vojtko se opřel do hnutí ANO za „názorovou promiskuitu“ k důchodům. Nacher mu úder vrátil

„Přijde mi zcela iracionální, abych dva roky soustavně opakoval, že přes navyšování věku odchodu do důchodu vlak nejede. Hnutí ANO to zcela odmítá,“ zdůraznil představitel stínové vlády.

Rovněž poznamenal, že během schůzky na Hradě o ničem takovém nebyla řeč. „Požadovali jsme úpravu zápisu jednání právě v tomto bodě, jelikož tam došlo k nějaké dezinterpretaci. Uvidíme, s čím Hrad přijde,“ pronesl Juchelka.

Podobně se k závěrům setkání vyjádřila i místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová. „Budu velmi zdvořilá a řeknu, že to vnímám jako nedorozumění. Rozhodně jsme s ničím nesouhlasili a ani jsme nemohli,“ pronesla ve vysílání CNN Prima NEWS.

Zda se další schůzky týkající se důchodů zúčastní i předseda hnutí Babiš, je prý zatím otevřené. „Budeme to teprve projednávat. Nevidím ale jediný důvod, proč by s námi neměl jít. Pokud by tomu tak bylo, pomohl by nám proti návrhům ohledně zvyšování. ANO však z tohoto bodu neustoupí, ani kdyby tam nebyl,“ řekl poslanec.

Klouzavému mechanismu nastavení této věkové hranice, který se snaží definovat vláda, podle Juchelky rozumí jen „několik lidí“. „Za mnohem důležitější považuji zastropování věku odchodu do penze,“ uvedl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Když se nic nezmění, důchod nebude mít vůbec nikdo, pronesla poslankyně Decroix

Tagy: