Vyšetřovací komise ke střelbě na UK je teď zbytečná, říká Rakušan. Zkritizoval nápad ANO

Poslanecký klub opozičního hnutí ANO chce, aby Sněmovna zřídila vyšetřovací komisi k prosincové střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) by to ale bylo předčasné a dost možná i zbytečné.

„Osobně podporuji všechny aktivity, které přispějí k tomu, aby u veřejnosti nezůstaly o prosincových tragických událostech pochybnosti. A dělám to důsledně od prvních minut po vražedném útoku,“ napsal Rakušan na sociální síti X v reakci na návrh, který ve středu předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová doručila do sekretariátu předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09).

Podle Rakušana je to však v tuto chvíli předčasné a o vyšetřovací komisi se má smysl bavit, až bude případ ze strany státního zastupitelství uzavřen. „V tuto chvíli ale stále probíhá šetření GIBS a především trestní řízení. I když je pachatel známý a po smrti, policie mnohonásobnou vraždu důkladně vyšetřuje, pátrá po motivu a dalších okolnostech. Trestní řízení je v souladu se zákony neveřejné. Vytvoření vyšetřovací komise v situaci, kdy ze zákona nemůže mít informace o trestním řízení k dispozici, je předčasný a v podstatě zbytečný krok,“ vysvětlil.

ČTĚTE TAKÉ: Účastník propalestinské demonstrace v Praze se chtěl upálit. Skončil na psychiatrii

S výzvou ke zřízení komise přišel poslanec ANO Jan Richter, jehož dcera byla při střelbě zraněna. Návrh zdůvodnil tím, že řada rodičů studentů FF UK, s nimiž je v kontaktu, nedostává na své otázky patřičné odpovědi. Zopakoval, že podle jeho názoru byl vlastní zásah policistů i zdravotníků velmi profesionální. Otázky rodičů však podle něj nesměřují k samotnému zákroku, ale k hodinám a minutám před zákrokem. On sám členem komise být nechce, oznámili představitelé ANO na středeční tiskové konferenci.

O zřízení komise musí rozhodnout plénum Sněmovny. Pod návrh se musí podepsat alespoň 40 poslanců. Klub ANO jich má 71. Sněmovní vyšetřovací komise má podle zákona právo opatřovat si podklady, vyžadovat vysvětlení a vyslýchat svědky. Z její činnosti může vzejít trestní oznámení.

Při prosincové střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze student zastřelil 14 lidí a poté i sebe, dalších 25 lidí zranil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Poslanec Richter přednesl příběh oběti z filozofické fakulty, mnohé dojal

Tagy:
Alena Schillerová Vít Rakušan hnutí ANO vyšetřovací komise Jan Richter Poslanecká sněmovna ČR Filozofická fakulta Univerzity Karlovy sociální síť X