Chlapec zemřel v babyboxu. Všichni od jeho smrti dávají ruce pryč, zasáhne ministerstvo

Hnízdo záchrany na Slovensku

Babybox na Slovensku

Ani tři měsíce po tragédii v hnízdě záchrany, která jsou slovenskou obdobou českých babyboxů, v bratislavských Kramárech se nenašel nikdo, kdo by za událost nesl odpovědnost. Nová usměrnění pro všechny nemocnice by však měla vstoupit v platnost tenhle týden.

„Vyšetřování, které by určilo příčiny úmrtí novorozence, stále nebylo ukončeno. Jakmile budeme znát přesnou příčinu, přistoupíme k otázce vyvození odpovědnosti,“ znělo aktuální vyjádření Referátu komunikace a marketingu bratislavské nemocnice pro tvnoviny.sk

Podle prohlášení bratislavské krajské policie „probíhá nadále rozsáhlé a podrobné vyšetřování. Vzhledem k citlivosti případu však procesní úkony nebudou blíže konkretizovány.“

Ministerstvo zdravotnictví vydá tento týden závaznou odbornou normu, které přinese jednotná pravidla. „Hlavní změnou je určení odpovědnosti za kontrolu veřejného inkubátoru. Nově by to měl být primář a vedoucí sestra, přičemž za technickou stránku bude odpovědný vedoucí technického úseku,“ řekla pro slovenský web mluvčí ministerstva zdravotnictva Petra Lániková

Parametry nastavili ve spolupráci s občanským sdružením Šanca pre nechcených na základě dobrých zkušeností z nemocnic, kde už delší dobu kromě technické signalizace funguje i účinná vícenásobná kontrola.

„Mnoho nemocnic mělo kontrolu nastavenou dvakrát za čtyřiadvacet hodin. Většina jednou za čtyřiadvacet hodin a některé jednou týdenně,“ uvedla Anna Ghannamová, předsedkyně sdružení. V případě Kramárů to podle ní bylo jednou za týden.

Lániková vysvětlila, že podle nových směrnic bude muset probíhat běžná kontrola prostoru jednou denně, jednou za měsíc technická kontrola a jednou za rok může být neohlášena kontrola.

Hnízdo v bratislavské nemocnici je ještě stále mimo provoz. Obnovit by ho měli brzy už v souladu s novým nařízením.

Nemocnice na konkrétní otázky už tři měsíce neodpovídá. Dle slov mluvčí ministerstva zdravotnictva čekají na oficiální závěry vyšetřujících útvarů.

Tagy:
nemocnice zdravotnictví smrt Slovensko smrt dítěte Ministerstvo zdravotnictví Babybox hnízdo záchrany Anna Ghannamová