Člen ochranky v Manchesteru nezasáhl proti teroristovi, bál se nařčení z rasismu

Kyle Lawler, kterému v době bombového útoku bylo18 let, měl v Manchester Areně 22. května 2017 službu jako ochranka. Při vyšetřování tragické události uvedl, že proti 22letému atentátníkovi Salmanu Abedimu nezakročil i přes hlášení, které dostal od návštěvníků a svého kolegy Mohammeda Agha. Údajně měl z Abediho špatný pocit, ale nechtěl, aby to vypadalo, že je rasista, píše web Daily Mail.

V době koncertu zpěvačky Ariany Grande v Manchester Areně měl službu tehdy 18letý Lawler. Podle výpovědi stál od 22letého Abediho přibližně tři až čtyři metry daleko. I přes hlášení svého kolegy Agha ale nezakročil. „Je velmi obtížné definovat teroristu. Stejně tak to mohl být nevinný člověk. Nebyl jsem si jistý, co mám dělat. Nechtěl jsem, aby si o mně lidé mysleli, že postupuji podle stereotypu a jsem rasista,“ prohlásil při veřejném vyšetřování Lawler.

Abediho, který byl celý oblečený v černé a nesl obrovský batoh na zádech, poprvé nahlásil otec jedné z fanynek zpěvačky Christopher Wild. I přesto, že to bylo riskantní, se Abediho zeptal, co má v batohu. Následně Aghovi oznámil, že má z muže špatný pocit. Ten však hlídal požární východ a nesměl místo nechat bez dozoru.

O osm minut později tak přes vysílačku předal zprávu tehdy 18letému Lawlerovi, který se údajně pokusil informovat řídící středisko. Abedi se však o pár minut později zvedl a snažil se dostat do haly, odkud se začal hrnout dav po skončení koncertu. Podle výpovědí svědků se Abedi vteřiny před odpálením usmíval a jeho podomácku vyrobená bomba plná matic a šroubů zabila 22 lidí a stovku dalších zranila.

Lawler při vyšetřování řekl, že absolvoval školení v oblasti boje proti terorismu od svého zaměstnavatele. Věděl, že teroristické útoky hrozí po celém světě. „Myslím, že jsem byl v té situaci velmi naivní. Byla to jedna z těch věcí, o kterých víte, že se stát mohou, ale nemyslíte si to,“ řekl při vyšetřování.

Díky školení Lawler věděl, že pokud by spatřil nějakou podezřelou osobu, měl by ji sledovat a hlásit se v kontrolní místnosti v aréně. Přiznal také problém s vysílačkou, na kterou se ho při slyšení zeptal poradce pro vyšetřování Paul Greaney.

„Pokud už někdo ve vysílačce mluvil, tak jsme přes ni nebyli schopni zprávu přenášet,“ uvedl Lawler a dodal, že podobný problém řešili i starší zaměstnanci, na jejichž jména si ale nemohl vzpomenout.

Lawler opustil školu v 16 letech, od té doby pracoval. V prvním zaměstnání byl od 7:00 do 16:00, poté odcházel do arény, kde pracoval v přepočtu přibližně za 130 korun na hodinu. Zde byl od 17:30 do 23:30. Lawler dodal, že před útokem nikdy nikoho nepodezíral a nevěděl, že v místě, kde se Abedi skrýval, je slepé místo, které kamera nezabírá.

Veřejné vyšetřování, které zkoumá události před útokem a během něj, bude pravděpodobně pokračovat až do příštího jara.

Tagy: