Spálová angína je problém a může skončit smrtí. Tohle jsme dříve nevídali, varuje Prymula

Situace se spálovou angínou je vážná, řekl v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Podle něj se setkáváme s těžkými průběhy, které jsme v minulosti nevídali. Velkým problémem je také nedostatek antibiotik.

„Atypický je velmi vysoký výskyt a také těžký průběh. Tak těžké průběhy jsme v minulosti nevídali,“ popsal Prymula s tím, že u pacientů se vyskytuje například zápal plic nebo výpotky. „Jsou to záležitosti, které mohou limitně směřovat až k úmrtí, je to sice raritní, ale na to, že je to pro nás banální onemocnění, to problém je,“ podotkl epidemiolog.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zaviněné šíření covidu už nebude trestné. Vláda odsouhlasila vypuštění nemoci ze seznamu

Situaci ztěžuje nedostatek antibiotik, kterému čelíme. „Čím déle člověka léčíme, tím je větší riziko, že tam budou nesterilní komplikace v pozdější době,“ řekl Prymula.

Diagnóza je lehce rozpoznatelná. „Může se to samozřejmě zaměnit s jinými onemocněními, ale u angín vidíme zbytnění tkáně. Pokud tam jsou čepy, je jasné, že jde o angínu,“ sdělil Prymula.

Exministr zdravotnictví vyčítá doktorům, že se snaží některé léky nahrazovat. „Pokud nemáme elementární antibiotika a lékaři se to snaží obcházet širokospektrálními antibiotiky, vyčerpáváme si možnosti následných postupů a zvyšujeme riziko rezistence,“ uvedl epidemiolog s tím, že jsme v takové krizi, že nemáme jak léčit zvířata. „Pro veterinární sféru je řada molekul zakázána, abychom je drželi pro člověka,“ popsal tíživou situaci.

Nedostatek léků vyvolává ve společnosti paniku a vede k útokům na lékárny. Množstevní omezení prodeje Prymula ale nedoporučuje. „Pokud v televizi řeknu, že hrozí nedostatek léků, neskupujte ho, budou zítra lékárny vykoupené, i když zavedeme limitaci na jedno nebo dvě balení,“ dodal.

Tagy: