Pana Zdeňka stojí vysoušení domu po povodni 80 tisíc měsíčně. ČEZ odmítá postiženým slevit

Lidé se v oblastech, které postihly povodně, snaží co nejrychleji opravit a vysušit své domovy.

Vysoušení vytopených domů trvá dlouho a zima se blíží

Lidé se v oblastech, které postihly povodně, snaží co nejrychleji opravit a vysušit své domovy, aby se mohli nastěhovat zpět ještě před zimou. Vysoušení ale trvá dlouho a je nákladné. Někteří majitelé domů se proto pokusili požádat o úlevy od dodavatelů elektřiny. Například firma ČEZ ale tvrdí, že jim vyhovět nemůže.

Pan Jaroslav měl při povodních více než metr vody v celém domě. Nyní se ho snaží vysušit a opravit. Nejprve používal tři vysoušeče, teď zapíná pouze jeden. „Vychází to na necelých 200 korun na den. Když to jede celý den, je to 6 tisíc měsíčně. Samozřejmě u starších typů může být spotřeba dvojnásobná až trojnásobná,“ sdělil CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Po teplém týdnu čeká Česko výrazné ochlazení. Meteorologové varují před přízemními mrazíky

Snaží se, aby se do jednoho pokoje mohli vrátit alespoň jeho rodiče. Na zbytek prozatím peníze chybí.

Jiný poškozený povodněmi, pan Zdeněk, vysoušeče spouští jenom v noci. Přes den topí v krbu. Lidé v postižených oblastech by však potřebovali vysoušet nepřetržitě, a to s několika přístroji najednou. Finanční situace jim to ale nedovoluje. Blíží se navíc mrazy. „Jestli to domy nevysuší, roztrhá to mráz a máme po domech. Při povodni nespadly, ale mohou spadnout teď. A to nezaplatíme,“ posteskl si.

Na každou místnost má prý jeden vysoušeč. „To znamená měsíční spotřebu kolem 80 tisíc korun,“ upřesnil pro CNN Prima NEWS.

ČEZ vyhovět nemůže

Lidé, včetně pana Zdeňka i pana Jaroslava, se tedy obrací s prosbami o pomoc na ČEZ. „Bylo mi řečeno, že prominou dvě splátky, které se stejně promítnou ve finálním vyúčtování. Takže pomoc veškerá žádná,“ shrnul Jaroslav.

Speciální ceny elektřiny podle ČEZu nejsou možné. „Jsme majoritní dodavatel a bylo by to považováno za nekalou soutěžní praktiku,“ vysvětlil mluvčí skupiny Roman Gazdík pro CNN Prima NEWS.

Lidem má podle ČEZu v této situaci pomáhat cíleně stát. Podle nového ministra pro místní rozvoj Petra Kulhánka (za STAN) vláda programy na pomoc teprve tvoří. „Energetickou náročnost bychom jednoznačně rádi kompenzovali. Je potřeba, aby lidé měli k dispozici vyúčtování, z toho se dá usoudit, jak můžeme pomoci,“ řekl ministr novinářům.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Firmám hrozí, že budou mít dražší energie. Ministerstva se hádají, kdo to zaplatí

Tagy: