Než se všechno nandá na talíř, jídlo vychladne. Pohlreich žertoval o trendech v gastronomii

Zdeněk Pohlreich promluvil o aktuálních trendech v restauracích.

Zdeněk Pohlreich v Show Jana Krause

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich v oblíbeném pořadu Show Jana Krause potvrdil, že návštěva restaurace vyjde v současné době na dost peněz. Podle jeho slov se nynější trendy v gastronomii posunuly k minimalismu. Zažertoval o tom, že už se pomalu ani zákazníkům neservíruje teplé jídlo, protože než se vše nandá na talíř, trvá to příliš dlouho. V dalším díle ve středu 18. října ve 21:35 na Primě se diváci mohou také těšit na kapelu Tublatanka a zakladatelku zážitkové farmy Márii Žižlavskou.

Diváci budou moci nahlédnout pod pokličku šéfkuchaři a majiteli třech restaurací Zdeňku Pohlreichovi, který hned zkraje přisvědčí, že útrata za jídlo v restauracích obecně dost podražila. „Zaplaťpánbůh,“ přitakává s tím, že došlo ke zdražení o třicet i více procent.

ČTĚTE TAKÉ: Václav Neckář se s bratrem Janem často hádá, z vojny ho ale vykoupil. Prozradil, za kolik

„Kuchaři, to byl vždycky problém, ale dneska už je to ohrožený druh. Kam se hrabe bílý nosorožec,“ poznamenává k provozu restaurace. „U nás máme lidi, kteří začínali u nádobí, uklízení, a dneska běhají po place a fungují úplně stoprocentně. K ještě vyšší pozici byste se musel časem proběhat. To by trvalo řekněme pět let,“ pronesl s tím, že lidé na těchto pozicích se tak často nemění.

Trendy v gastronomii

Známý český šéfkuchař také moderátorovi Janu Krausovi přiblížil, jaké jsou poslední trendy v gastronomii. „V té špičkové gastronomii se to posunulo k takovému minimalismu,“ přibližuje. „Je to hodně technické, složité na přípravy a už mám občas pocit, že ani nedostanete teplé jídlo. Než se to nandá na talíř, trvá to strašně dlouho,“ nastínil Pohlreich.

Podle Pohlreicha jsou nyní v módě jasně daná menu. „Vlastně si ani nemůžete vybrat. Přijdete na večeři, tam je fixní cena a oni vám řeknou, co budete jíst,“ vysvětlil.

Začátky šéfkuchaře

Šéfkuchařovy začátky v televizi moderátor připomene v krátké videoukázce z pořadu Prima vařečka z roku 1998. Plachý Zdeněk Pohlreich tehdy pracoval jako šéfkuchař v hotelu Alcron. Než se ale k takové pozici propracoval, tak se podle svých slov něco naběhal na place a dostal spousty facek v učení.

I v jeho provozovnách získávají dnes praxi mladí lidé, kteří se učí v oboru. „Pořád někde musejí dělat praxi. Je to řemeslo, které se naučíte opakováním, takže musí získat praxi,“ vysvětluje.

Zároveň si trochu posteskl, že někteří se rychle unaví. V oblíbené talkshow se podělil o nedávnou zkušenost, kdy mu praktikant už po dvou dnech řekl, že to vzdává a bude raději dělat něco jednoduššího. „My jsme tam teď měli mladého učně. Byl tam dva dny. Třetí den přišel a řekl, že je to strašně moc práce. Že je unavený a radši si vybere něco jiného, kde se nemusí tolik dělat,“ uvedl Pohlreich.

Zdeněk Pohreich dále svěřil, že v jídle není vybíravý, zkrátka jí všechno. Některá oblíbená jídla mají v restauraci v nabídce již šestnáct let. „A nehnuli jsme s tím. Staré kuchařské pořekadlo říká, že když to funguje, tak se do toho nezasahuje, je to svaté,“ vylíčil. „Když měníme menu, což se stane třeba třikrát, čtyřikrát za rok, obměníme třeba třicet procent. Kromě toho připravujeme každý den jednu polévku, jeden předkrm a tři hlavní chody na polední nabídku,“ zakončil.

Premiéru dalšího dílu Show Jana Krause uvidíte ve středu 18. října ve 21.35 na Primě. Krom uznávaného českého šéfkuchaře se představí kapela Tublatanka a zakladatelka zážitkové oslí farmy Mária Žižlavská.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zdeněk Piškula si chce zahrát s Janem Krausem na PlayStationu

Tagy: