PŘEHLEDNĚ: Vyšší poplatky, ale i příspěvky či dražší spoření. Co vše se od 1. července mění?

Začátek druhé poloviny roku 2024 je ve znamení legislativních změn. Od 1. července si lidé v Česku připlatí za správní poplatky, které se týkají například stavby studny nebo povolení garáže. Vyšší částku, a to minimálně 500 korun měsíčně, musí na penzijní spoření posílat střadatelé, kteří chtějí získat státní příspěvek. Na druhé straně mnohé potěší, že se od začátku letních prázdnin zvyšuje většina příspěvků na péči – zároveň se však může prodražit část sociálních služeb. Jaké další změny by občané neměli přehlédnout?

Se začátkem platnosti nového stavebního zákona – a s ním spojené digitalizace stavebního řízení pro pozemní stavby jako bytové či rodinné domy – přichází řada změn.

Zákon například ruší dvojí povolování staveb a územní a stavební řízení slučuje do jednoho. Stavební úřady budou samy obesílat ostatní úřady a získávat jejich vyjádření v takzvaném koordinovaném závazném stanovisku. Na konci by mělo být jediné razítko pro stavebníka. Nastaveny také budou lhůty pro vyřízení povolení, zákon rovněž nově zavádí rozdělení staveb.

ČTĚTE TAKÉ: Pro úsporu riskují zdraví, Menstruační chudobu řeší i mladé Češky, problémem je „růžová daň“

Některá povolení zdraží. Nejvýraznější je změna u žádosti o výkop studny ze 300 na 10 tisíc korun. Zdraží ale také povolování garáží z 1000 na 5000 korun a prodloužení platnosti stavebního povolení z 1000 na 2000 korun.

Zjednodušit čerpání podpory na výstavbu bytu s nižším než tržním nájemným má podle vlády novela, která v pondělí vstupuje v platnost. Zároveň také vymezuje pojem dostupné bydlení. Na základě nového znění zákona o Státním fondu podpory investic (SFPI) bude stát moci poskytnout podporu na výstavbu dostupného nájemního bydlení do roku 2030 ve výši až 12 miliard korun. Budou ji moci čerpat jak samosprávy, tak po domluvě s obcemi i soukromí investoři.

S eDokladem na více úřadů

Okruh míst, kde se Češi mohou prokazovat přes mobilní aplikaci eDoklady, se opět rozšířil. Od pondělí eDoklady, které jsou alternativou tradičního občanského průkazu, akceptují úřady práce, finanční a krajské úřady, obce s rozšířenou působností, soudy nebo všechny policejní složky. Na webu to uvedla Digitální a informační agentura (DIA), která aplikaci vytvořila. Už dřív začaly elektronický doklad přijímat ústřední orgány státní správy nebo policie v terénu.

Změny u penzijního připojištění

Od 1. července se také zvyšuje minimální odkládaná částka na penzijní připojištění pro získání státního příspěvku ze 300 korun na 500 korun měsíčně. Skončila státní podpora pro starobní důchodce, což se týká zhruba milionu lidí.

Stát začne od července k měsíčně uloženým částkám mezi 500 a 1700 korunami přidávat jednotných 20 procent. Na nejvyšší státní příspěvek 340 korun dosáhne ten, kdo si bude odkládat 1700 korun a více.

Příspěvky na péči se zvýší

Většina příspěvků na péči se od začátku druhé poloviny roku zvyšuje. Děti a dospělí, kteří pobírají druhý, třetí a čtvrtý stupeň dávky, si podle své závislosti na pomoci přilepší zhruba o 11 až 40 procent. Podle dřívějších údajů ministerstva práce se to týká více než čtvrt milionu lidí.

Podívejte se, na co vše je nutné si dát pozor, abyste nepřišli o státní příspěvek:

Nejvíce se částka upravuje postiženým či seniorům ve vážném stavu v domácím prostředí. Stanovuje to novela o sociálních službách, která 1. července začíná být účinná.

Potřební mohou ale také od nynějška za pečovatelskou službu, asistenci, odlehčovací služby, denní stacionář, dovážku jídla a další pomoc začít případně platit o něco víc. Ministerstvo práce zvedlo ve vyhlášce o desetikorunu stropy u úhrad.

Povinné nahlašování DPP

Zaměstnavatelé musí od 1. července začít evidovat všechny své pracovníky na dohodu o provedení práce (DPP) a jejich příjmy hlásit kvůli odvodům sociální správě. Ukládá jim to novela o investičních společnostech, která začíná platit.

Cizinci z devíti států mimo Evropskou unii nepotřebují od pondělí v Česku pracovní povolení či zaměstnanecké karty. Volný přístup na trh práce mají podle nového vládního nařízení lidé z Austrálie, Japonska, Kanady, Jižní Koreje, Nového Zélandu, Británie, USA, Izraele a Singapuru.

Změny se dotknou i dopravy

Všechny zastávky autobusů a trolejbusů v rámci pražské integrované dopravy (PID) v hlavním městě a Středočeském kraji jsou již od 29. června na znamení, někteří však mohli změnu, která začala platit v sobotu, přehlédnout.

Cestující, kteří chtějí vystoupit, musí stisknout ve vozidle před zastávkou červené tlačítko STOP nebo tlačítko pro otevření dveří. Pokud budou stát na zastávce, nemusí mávat ani jinak dávat znamení, řidič sám zastaví.

Cílem opatření je zkrácení intervalů a větší plynulost dopravy, omezení hluku i škodlivin. Změna má také uspořit pohonné hmoty i peníze. Podle organizátora PID, společnosti Ropid, by novinka neměla být komplikací ani pro hůře pohyblivé cestující či rodiče s kočárky. Až do konce září bude znít ve vozech nové hlášení „pro výstup stiskněte tlačítko“. Až si lidé na změnu zvyknou, hlášení podnik vypne.

ČTĚTE TAKÉ: Lety v Evropě nabírají zpoždění, problémy hlásí i Praha. Které spoje jsou na tom nejhůře?

Cestující v pražské MHD budou od 1. července čekat na platnost elektronických jízdenek po jejich aktivaci v aplikaci PID Lítačka pouze jednu minutu. Dříve činila takzvaná ochranná lhůta mezi aktivací a počátkem platnosti jízdenky dvě minuty.

Lhůta je zavedena, aby lidé nemohli obcházet přepravní kontroly. Cestující, kteří musí mít platnou jízdenku už při nástupu do vozu MHD nebo vstupu do stanice metra, si ale na délku lhůty opakovaně stěžovali, protože museli někdy třeba nechat spoj odjet.

Pokračuje milostivé léto

I letos pokračuje oddlužovací akce, která je známá pod pojmem Milostivé léto. Od 1. července do 30. listopadu 2024 mají někteří dlužníci odvodů na veřejné zdravotní pojištění šanci na jejich snazší vyrovnání. Pokud se přihlásí k úhradě dlužného pojistného, nebudou muset platit penále a exekuční náklady. Podmínkou je, že pojistné i penále vymáhá pojišťovna v daňové exekuci.

Tagy:
peníze doprava pomoc ekonomika poplatky bydlení digitalizace změna finance stavební zákon poplatek spoření dluhy Česko sociální služby Praha příspěvěk náklady jízdenka Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky starobní důchod Státní fond rozvoje bydlení Digitální a informační agentura