Pro úsporu riskují zdraví: Menstruační chudobu řeší i mladé Češky. Problémem je „růžová daň“

Pro některé ženy naprosto běžná věc, nad kterou ani nepřemýšlí, pro jiné je každá menstruace významným zásahem do měsíčního rozpočtu. Podle nového průzkumu takzvanou menstruační chudobu vnímá jako problém zhruba 40 procent mladých žen v Česku. Proto se různé organizace, například v čele s designérkou Annou Marešovou, snaží zvýšit povědomí o menstruační problematice a navrhnout potřebná řešení. Jak to lze změnit?

Psycholožka Manuela Haug se ve svém průzkumu zaměřila na ženy žijící v Česku ve věku 18 až 26 let. Oslovila 1102 respondentek, z nichž 30 procent uvedlo, že jim zbývá méně než 2000 korun měsíčně po uhrazení nezbytných výdajů jako jsou nájem, potraviny, doprava a další. Téměř 37 procent si každý měsíc dělá starosti, jak finančně vyjdou.

ČTĚTE TAKÉ: Menstruační pomůcky by mohly být zdarma. Kocmanová popsala, jak by to v praxi vypadalo

Nákup hygienických a menstruačních pomůcek tak může představovat důležitou položku v rozpočtu. Jako finanční zátěž to označilo téměř 40 procent mladých žen. Přes 40 procent žen si kvůli finanční úspoře kupuje menstruační potřeby nižší kvality, čtvrtina také přiznává, že nosí menstruační pomůcky déle, než by měla.

Ženy riskují své zdraví

V případě užívání například tampónů se může jednat o zdraví ohrožující záležitost. Podle odborníků by si ženy měly tampón měnit maximálně po sedmi až osmi hodinách. Čím déle je v těle nasáknutý, tím vyšší je riziko vzniku syndromu toxického šoku. Jedná se o komplikovanou bakteriální infekci, která může v nejhorším případě vést až k úmrtí.

Přitom právě na tuto formu – nošení menstruačních pomůcek déle, než je doporučeno – přechází ať už z důvodu úspory nebo udržitelnosti čím dál více žen. Nejčastější pomůckou sice stále jsou vložky a po nich tampóny, přesto 440 žen v průzkumu potvrdilo, že používají také menstruační kalíšek.

Do pomoci se může zapojit každý

„Menstruační kalíšek je udržitelná alternativa k jednorázovým menstruačním pomůckám. I při intenzivním používání vydrží více než pět let, aniž by na něm byla patrná nějaká změna. Za tu dobu nahradí až 1750 jednorázových vložek či tampónů,“ uvedla v dokumentu, jenž má redakce k dispozici, designérka Marešová, která pro svoji značku Whoop·de·doo ve spolupráci s gynekology menstruační kalíšky v několika variantách vytvořila.

Novinkou je jeho udržitelná černá verze Noir Cup, kterou Marešová hodlá také podpořit ženy, které trpí v Česku menstruační chudobou.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: České školství trápí dramatická nerovnost. Rozdíly v matematické gramotnosti jsou i tři roky

Kromě zmíněných studentek se totiž týká i matek samoživitelek. V červenci proto Marešová spustí crowdfundingovou kampaň na platformě Donio s cílem podpořit ženy samoživitelky a zároveň podat skutečnou zprávu o tom, jak jsme na tom s menstruační chudobou v České republice.

V nabídce bude možnost zakoupit dva kalíšky – jeden z nové edice Noir Cup, na kterém se podílel známý designér Lukáš Musil alias MUSA, a druhý kalíšek, 100procentně udržitelný, zároveň poputuje ženám, které to nejvíce potřebují.

Aby se kalíšky dostaly do správných rukou, oslovila designérka moderátorku a novinářku Noru Fridrichovou, která založila Nadační fond Šatník a téma samoživitelství sama dlouhodobě podporuje. Kampaň podpoří i ambasadorky značky – zpěvačka Tonya Graves, herečka Petra Nesvačilová, violoncellistka Terezie Kovalová či gynekoložka Petra Vrzáčková.

Srovnání nákladů překvapuje

„Žena za svůj život spotřebuje zhruba 14 tisíc jednorázových hygienických pomůcek, u kalíšků se jedná pouze o pár kusů, v průměru asi osm za celou dobu nutnosti používání menstruačních pomůcek. Kromě toho, že se díky kalíšku extrémně minimalizuje odpad, velmi se minimalizují i náklady,“ zdůraznila Marešová.

Pro představu a srovnání nákladů uvedla příklad: „Pokud budeme počítat 10 korun na jeden kus jednorázových pomůcek a porovnáme je s kalíšky, například Whoop·de·doo, dostaneme se na částky 140 000 korun versus 7120 korun ve prospěch kalíšku.“

Pomoci by v této situaci měly začít i samotné instituce. Ženy ze zmíněného průzkumu by například ocenily pomůcky zdarma dostupné ve veřejných institucích. Čtvrtina z nich také uvádí, že ve škole nemají přístup k záchodům, kde je dostatek soukromí, aby si pomůcky vyměnily či omyly.

ČTĚTE TAKÉ: Nebinární WC na gymnáziu v Plasích vyvolalo vášně. Studenti míní, že škola chtěla spíš ušetřit

„Čísla ukazují, že by se podle mě měly nejen vysoké školy, ale i jiné veřejné budovy nebo pracoviště zamyslet nad tím, co dělají proto, aby minimalizovaly překážky pro menstruující osoby a jak zohledňovat jejich potřeby,“ doplnila Haug.

Problém jménem „růžová daň“

Už v roce 2021 upozornil projekt Neviditelní, že 12 tisíc studentů vysokých škol v České republice je ohroženo chudobou. Podle výzkumu Medianu z roku 2018 se týká více než pětiny (22 procent) mladých lidí v Česku (18 až 30 let), přičemž více žen (27 procent) než mužů (18 procent).

Newyorská organizace pro ochranu práv pracovníků a spotřebitelů The New York City Department of Consumer and Worker Protection (DCWP) provedla studii, ze které vyplynulo, že výrobky označené jako „pro ženy“ jsou obecně dražší než výrobky označené jako „pro muže“ – a to bez smysluplného důvodu. Tomuto jevu se už od začátku 90. let často říká růžová daň.

V evropských zemích už se proti tomuto fenoménu bojuje a je běžné, že na menstruační pomůcky se vztahuje nižší sazba DPH. Česká 21procentní sazba patří k nejvyšším v rámci Evropské unie.

Naposledy se političky snažily prosadit změnu DPH takřka před rokem, v rámci úprav DPH v konsolidačním balíčku. Tuto změnu se však nepodařilo vyjednat a podpořit.

V okolních státech má vyšší zdanění pouze Maďarsko, a to 27 procent. Ovšem například v Polsku je to 5 procent, Německo má 7 procent, Rakousko a Slovensko 10 procent, Slovinsko 9,5 procenta, Itálie 4 procenta, Španělsko 4 procenta, a Velká Británie dokonce 0 procent.

Nejde přitom jen o evropskou záležitost – dokonce i ve Vietnamu mají 5 procent, Čína má 13 procent, v zemích, jako je Turecko, Nový Zéland, Jižní Afrika nebo Chile se sazba pohybuje od 15 do 19 procent.

Ačkoliv ke změnám nedochází systémově, řada kaváren, podniků či jiných zařízení nabízí svým zákaznicím menstruační pomůcky na toaletách zdarma. S revolucí přišla také Ostrava, která se jako první město v Česku rozhodla menstruační chudobu řešit.

ČTĚTE TAKÉ: Roky toužila po dítěti a tlak okolí rostl. Díky IVF Katka porodila dceru, pak přišel „zázrak“

Podle odhadů a zkušeností pedagogů tam zhruba 500 školou povinných dívek ze sociálně slabších rodin nemá na hygienické potřeby peníze. Magistrát se proto rozhodl, že je nakoupí a školám poskytne. Vložky a tampóny za půl milionu korun by měly vystačit asi na deset měsíců.

Tagy: