Blíží se změna v penzijním spoření. Na co si dát pozor, abyste nepřišli o státní příspěvek?

Penzijní spoření (ilustrační foto)

Blíží se změna v penzijním spoření

Blíží se důležitá změna v penzijním spoření. Přesně za měsíc se zvedne minimální částka, kterou si do něj lidé musejí odkládat, aby získali státní příspěvek. Nové pravidlo se podle odborníků může týkat jednoho až dvou milionů Čechů. Samotný příspěvek se zvýší – ne ovšem pro všechny.

Namísto 300 korun naroste měsíční limit pro státní podporu penzijního spoření na 500 korun.

„Každý by se měl ideálně v červnu podívat na svoji smlouvu, zkontrolovat, kolik si ukládá, a podívat se, jestli s touto částkou bude nadále čerpat státní příspěvek, nebo je třeba ji navýšit,“ uvedl pro CNN Prima NEWS mluvčí Asociace penzijních společností Jan Sedláček.

ČTĚTE TAKÉ: Části chatařů se zvedla daň z nemovitosti o tisíce korun. Na zaplacení zbývají již jen hodiny

K navýšení přitom není potřeba ani měnit smlouvu, ani ho nijak hlásit. Stačí začít posílat vyšší částku.

Změna se dotkne rovněž maximální výše příspěvku. Zatímco dosud byl 230 korun a kvůli jeho dosažení stačilo měsíčně odkládat tisíc korun, nově to bude 340 korun. Ale bude potřeba spořit aspoň 1 700 korun.

„Nově je výpočet státního příspěvku maximálně jednoduchý – jde o pětinu. Kolik si dám já, mezi tou pětistovkou a sedmnácti stovkami, tak pětinu z té částky mi přispěje stát,“ vysvětlil Sedláček.

Někomu se ale kvůli tomu může po změně příspěvek i snížit. Třeba pokud si bude dál spořit tisíc korun, tak místo dřívějších maximálních 230 korun dostane už jen 200. Ekonomové ale změnu zpravidla chválí, protože motivuje k vyšším úsporám.

„V dnešní době je opravdu potřeba u spoření na stáří zabrat. A ty tři stovky měsíčně nejsou dostatečnou měsíční částkou k takovému spoření,“ poznamenal hlavní ekonom společnosti Roklen Pavel Peterka.

„Změna je celkově kladná. Jednak více odpovídá současným cenám a je opravdu motivačnější, aby lidé toho instrumentu využívali k reálnému spoření,“ dodal datový ekonom společnosti Datarun Petr Bartoň.

Vedle výše příspěvků se od letošního ledna změnily také podmínky pro jejich vyplacení: Před vybráním peněz bude muset člověk spořit alespoň deset let místo současných pěti.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Inflace v eurozóně zrychlila a překonala odhady analytiků. Zdražují potraviny i služby

Tagy:
peníze důchod státní příspěvek zhodnocení ekonomika spoření finance penzijní spoření