Česko zasáhne silný vítr až o síle mohutné vichřice. Může lámat stromy, varují odborníci

Česko v neděli zasáhne silný vítr, který může lámat větve stromů a způsobovat menší škody na budovách. Vyplývá to z výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Silný vítr až o síle vichřice doprovodí i dešťové přeháňky, které na horách mohou být i smíšené. Situace se uklidní na počátku dalšího týdne, kdy se obloha vyjasní a vítr ustane.

Výstraha před silným větrem platí až do nedělního večera a vztahuje se na většinu našeho území, kromě Zlínského kraje a východu Jihomoravského kraje. „Vítr bude během dne postupně zesilovat a jeho průměrná rychlost se má pohybovat mezi 25 a 45 metry za sekundu,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS meteorolog ČHMÚ Filip Smola.

ČTĚTE TAKÉ: Vyprahlou Saharu zaplavila voda. To jsme neviděli desítky let, říká meteorolog

Silný vítr přináší různá rizika. „Může poškodit stromy a lesní porosty či způsobit menší škody na budovách. Platí nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi a mohou se objevit komplikace v dopravě,“ píše se ve výstraze.

Ve vyšších polohách ale může vítr v nárazech dosahovat až 110 kilometrů za hodinu, upozorňují odborníci z organizace Meteo Včasné varování. To představuje 11. stupeň Beaufortovy stupnice, tedy podle tabulek mohutnou vichřici.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v levém dolním rohu příslušnou kategorii. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Kromě větru do Česka dorazí také linie přeháněk, která se přesune přes naše území od západu na východ, vyplývá z předpovědi ČHMÚ. Na horách mohou být i sněhové. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 10 až 15 °C, ale na jižní Moravě se rtuť teploměrů může vyšplhat až na 17 °C.

Pondělní počasí bude již mírnější a obloha nad Českem se vyjasní. Ráno se ale místy mohou vyskytnout mlhy a přízemní mrazíky. K večeru od západu oblačnosti opět začne přibývat a může se objevit slabý déšť. Nejčastěji naměříme teploty mezi 10 a 14 °C.

Během úterního rána mohou na našem území doznívat mírné srážky, ale přes den bude povětšinou polojasno bez deště. Teploty zůstanou stejné jako v pondělí, tedy 10 až 14 °C.

Obdobné počasí bude panovat i po zbytek příštího týdne. Teploty se budou povětšinou držet mezi 12 až 15 °C, ale ráno se mohou vyskytovat přízemní mrazíky.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Lidé šli za hurikánu surfovat, nechápe lovec bouřek. Vítr měl až 300 kilometrů v hodině

Tagy: