OBRAZEM: Vyprahlou Saharu zaplavila voda. To jsme neviděli desítky let, říká meteorolog

Poušť Sahara na jihu Maroka, která patří mezi jedno z nejvyprahlejších míst na světě, se po dvoudenních lijácích v září proměnila v řadu vodních lagun. Podobné množství vody místní neviděli už desítky let. Meteorologové předvídají, že podobných nečekaných dešťů bude přibývat, napsala agentura AP.

Dvoudenní zářijový déšť překročil roční průměrné srážky na několika místech v zemi, řekla marocká vláda. Průměrně v těchto regionech naprší asi 250 milimetrů ročně. V jedné vesnici na jihu Maroka přitom během 24 hodin napadlo více než 100 milimetrů.

ČTĚTE TAKÉ: Pana Zdeňka stojí vysoušení domu po povodni 80 tisíc měsíčně. ČEZ odmítá postiženým slevit

„Takhle vydatný déšť v tak krátkém časovém úseku jsme neviděli 30 až 50 let,“ řekl agentuře AP Husajn Júábid z marockých meteorologických služeb.

Podobné deště, které meteorologové označují za extratropické bouře nebo cyklóny, mohou zásadně ovlivnit vývoj počasí v regionu i region samotný, protože vzduch v sobě zadržuje více vlhkosti. To má za následek více odpařování a větší riziko vzniku bouřek, uvedl Júábid.

Maroko se po šesti po sobě následujících letech sucha potýká s velkým nedostatkem vody. Farmáři jsou proto nuceni nechávat svá pole ladem a města a vesnice musí omezovat spotřebu vody.

Hojné srážky mohou pomoct tento problém vyřešit, protože budou zásobovat ložiska podzemní vody, která se nacházejí pod pouští a jsou důležitá pro zásobování pouštních komunit. Tamější přehradní nádrže se během září naplnily v rekordním čase. Zatím však není jasné, zda to pomůže zmírnit dopady sucha.

Přívalové deště, které v září způsobily v Maroku a Alžírsku záplavy, si vyžádaly nejméně dvě desítky obětí a poškodily zemědělskou úrodu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Odložení splátek může oběti povodní poškodit. Stát je nechal na holičkách, kritizuje Valeš

Tagy: