VÝSTRAHA: Česko zavalí mokrý sníh, hrozí i povodně. Podívejte se, kde se čekají komplikace

Američan v Iowě uklízí sníh.

Počasí (8.2.2024 6:48)

Na severozápadě České republiky hrozí vážné komplikace spojené s nově napadaným sněhem. Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu proto vydali výstrahu ve čtyřech krajích. Varují také před zvýšenými hladinami řek, výrazně zvýšené mají být zejména na Šumavě.

Výstraha před nově napadaným sněhem platí pro celý Karlovarský a Ústecký kraj, a také části Libereckého, Středočeského a Plzeňského kraje. Napadnout tam může vrstva až osmi centimetrů převážně mokrého sněhu. Experti očekávají komplikace při chůzi, v dopravě a zásobování.

ČTĚTE TAKÉ: OBRAZEM: V Kalifornii řádí hurikán. Ulicemi tečou proudy bahna, milion lidí je bez proudu

„V případě mokrého sněhu dochází ke škodám na stromech a lesním porostu, drátech elektrických vedení a k výpadkům v energetice,“ upozorňují meteorologové. Při cestování doporučují sledovat aktuální dopravní informace a jezdit opatrně. Výstraha platí do čtvrteční 15. hodiny.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii Déšť, bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Na zbytku území se během čtvrtka očekává spíše déšť anebo déšť se sněhem. Srážky by měly pokračovat až do večera. Během dne by se měly teploty pohybovat mezi 6 a 10 °C, nejtepleji bude na jihu, kde se očekává až 13 stupňů.

Srážky se očekávají také v pátek. Ty by měly ustávat až odpoledne směrem od jižních oblastí republiky. Během dne by mělo být spíše zataženo s denními maximy mezi 9 a 13 °C.

Meteorologové z ČHMÚ na čtvrtek varují také před zvýšenými hladinami řek. Největší komplikace se očekávají zejména na Šumavě, kde toky Vydra, Křemelná či Otava mohou dosáhnout až druhého stupně povodňové aktivity. Výstraha platí do pátku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Obleva a déšť zvedají řeky, hrozí povodně

Tagy: