VÝSTRAHA METEOROLOGŮ: Na silnicích hrozí sněhové jazyky i závěje. Kde si máte dát pozor?

Meteorologové varují před sněhovými jazyky a závějemi.

Počasí 13.1.2024 7:21

Kvůli silnému větru a novému sněhu se mohou od neděle na severu a severovýchodě Česka tvořit sněhové jazyky. Na horách mohou vznikat i závěje. Výstraha platí do úterního poledne, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Vítr bude v neděli v nárazech mít kolem 55 km/h, na horách i 90 km/h. V oblastech s výstrahou napadne do úterního poledne pět až 20 centimetrů nového sněhu, v horských oblastech pak 20 až 50 centimetrů. Závěje se kvůli tomu mohou tvořit zejména v Jizerských horách, Krkonoších, Orlických horách a Jeseníkách. „V kombinaci sněžení a silného větru se budou od středních poloh tvořit sněhové jazyky,“ upozornila meteoroložka Tereza Matušková pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Sledujte RADAR: Do Česka během víkendu dorazí pravá zima. Podívejte se, kde napadne sníh

ČHMÚ proto vydal výstrahu před závějemi s vysokým stupněm nebezpečí. Platí od sobotní půlnoci do úterního poledne. Na pozoru by měli být především řidiči. Jazyky mohou zkomplikovat sjízdnost silnic zejména v krajích Ústeckém (Děčín, Rumburk, Varnsdorf), Libereckém (Frýdlant, Jablonec nad Nisou, Liberec, Nový Bor, Semily, Železný Brod), Královéhradeckém (Broumov, Náchod, Nové Město nad Metují), Pardubickém (Lanškroun, Žamberk), Olomouckém (Olomouc, Šternberk, Uničov, Zábřeh) a Moravskoslezském (Krnov, Opava, Vítkov).

V nižších a středních polohách může být podle ČHMÚ sníh i mokrý. Tvorba jazyků tak bude přechodně ustávat a za vhodných podmínek opět pokračovat. Ve vyšších polohách bude sníh suchý prachový po celou dobu platnosti výstrahy.

Meteorologové varují také před zvýšenou tvorbu závějí. Hrozí v krajích Libereckém (Jilemnice, Tanvald), Královéhradeckém (Dobruška, Rychnov nad Kněžnou, Trutnov, Vrchlabí), Pardubickém (Králíky), Olomouckém (Jeseník, Šumperk) a Moravskoslezském (Bruntál, Rýmařov). Výstraha platí ve stejném časovém úseku jako ta před sněhovými jazyky.

Odborníci apelují na řidiče, aby nezapomínali na zimní výbavu a s sebou pak na cesty přibalili i sněhové řetězy, nářadí k případnému vyproštění vozidla, teplé oblečení a alespoň minimální zásobu nápojů a jídla. Ideálně by na silnice měli vyrážet za denního světla a během cestování sledovat dopravní zpravodajství.

Tagy: