VÝSTRAHA: Teploty o víkendu dosáhnou tropických hodnot, příští týden se výrazně ochladí

Do Česka se vrátí spalující vedra.

Počasí (24.8.2024, 8:07)

Teploty v Česku o víkendu dosáhnou tropických hodnot. Místy se maxima vyšplhají až na 34 stupňů Celsia, informuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V neděli navíc na naše území dorazí srážky z Německa, místy se mohou vyskytnout i bouřky.

V sobotu má být na území Česka většinou jasno. Denní maxima se budou pohybovat v tropických hodnotách. ČHMÚ informuje, že nejvyšší denní teploty by měly dosáhnout na hodnoty mezi 30 a 34 stupni Celsia.

ČTĚTE TAKÉ: Teplotní šoky rozpůlí Česko. Rozdíly dosáhnou 12 °C, od západu udeří neobvyklý typ bouřek

Meteorologové proto vydali výstrahu před vysokými teplotami. Ta platí od sobotního poledne do sedmé hodiny večerní, a to pro téměř celé území Česka. Vyňaty jsou z ní pouze okresy na severovýchodě země okolo Krkonoš, Orlických hor a Jeseníků.

Podobně vysoké teploty by měly nastat také v neděli. Meteorologové však předpovídají značné teplotní rozdíly mezi východem a západem našeho území. Zatímco na východě budou maxima dosahovat 34 stupňů, na západě se teploty vyšplhají nejvýše k 21 stupňům.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v levém dolním rohu příslušnou kategorii. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Z Německa se totiž do Česka postupně přesune oblačnost s přeháňkami. Místy se mohou tvořit i bouřky. Na Moravu a Slezsko se srážky přesunou až odpoledne nebo navečer. Zpočátku dne meteorologové očekávají jasno až polojasno.

Dešťové srážky se v Česku objeví i v pondělí. Experti předpovídají výskyt přeháněk a ojediněle také bouřek. Během dne bude srážek postupně ubývat. Obloha bude přes den zatažená až oblačná. Nejvyšší denní teploty klesnou oproti víkendu na 18 až 23 stupňů, na jihovýchodě může být až 26 stupňů.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Silnice pod vodou, vytopené sklepy i utržené svahy. Česko potrápily přívalové deště a bouřky

Tagy: