Vytáhli je z bažiny a poslali do boje. Doma by se uchlastali, říká Ukrajinec o zajatých Rusech

Žádní fanatičtí bojovníci, ale prostí sedláci a dělníci, kteří ze života v Rusku nic moc nemají – a proto raději narukují do armády. Tak Ukrajinci popisují příběhy zajatých okupantů, pro které je válka spíš jakýmsi zoufalým zdrojem příjmů. Mnozí z nich prý ani netušili, že míří na Ukrajinu. „Vůbec neví, která bije. Některé vytáhli z bažin v okrajových částí Ruska, už jsou viditelně asijští. Doma by se uchlastali k smrti, tak jdou radši zabíjet. Pro nás jsou stále nebezpeční, nesmí mi jich být příliš líto,“ řekl redakci CNN Prima NEWS ukrajinský voják Anatolyj, pod jehož rukama prošly už desítky ruských zajatců.

Pracoval jako obyčejný úředník ve Lvově, má základní výcvik, minimum bojových zkušeností a k tomu špatný zrak. Čtyřiatřicetiletý Anatolyj zkrátka není ideální vojenský materiál do první linie, přesto se po loňském únoru rozhodl narukovat, aby pomohl ubránit zemi před ruskými okupanty. Jeho místo leží spíše v zadních vojích na Donbasu mezi podpůrnými útvary, byť ani to nebývá zcela pravidlem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sanitky jako terč, střepiny vytažené z dětí a kočárky v rachotu děl. Přečtěte si české svědectví z Ukrajiny

„Nejsem moc dobrý voják, nemám na to správné vlastnosti. Ale párkrát jsem se dostal do útočných operací. Přišlo mi, že jsem spíše na obtíž, viděli to i ostatní spolubojovníci. Jsem vděčný, že mě nechávají spíše vzadu. Samozřejmě za ně položím život, když to bude nutné,“ rozvedl své postavení Anatolyj na dotaz reportéra CNN Prima NEWS.

Jeho předností jsou ovšem kořeny – má otce Ukrajince a matku Rusku, několik let žil v Petrohradu i Moskvě a zná tamější realitu více než dobře. Bývá proto prvním člověkem, kterému přidělí zajaté okupanty, aby je při výslechu rozmluvil. Sám dodal, že z některých příběhů zlomených Rusů zůstává rozum stát.

„Pokud si odmyslím profesionální vojáky, kteří nám dokázali hodně zatopit, často jsem narážel na prosté dělníky nebo sedláky. Mnozí z nich vůbec nevěděli, která bije. Sotva tušili, kde přesně je Ukrajina. Putin je vytáhl z nějakých bažin v okrajových částech Ruska, třeba severně nebo východně od Bajkalu. Vypadali totiž už hodně asijsky,“ podělil se Anatolyj o své zkušenosti se zajatci.

Patriotismus a fanatismus v nich prý hledá jen těžko. Hlavním motorem pro narukování do ruské armády jsou pro většinou peníze a příslib o něco lepšího života, než který žili doposud. Sami ruští verbíři údajně nabádali brance, aby na Ukrajině rabovali a vzali si vše, co uvidí – třeba nedostatkové pračky a ledničky.

„V místech, odkud pocházeli, není žádná pořádná práce, jen pole a možná nějaké továrny. Žili tam v bídě, Putin se o ty regiony nezajímá a místní samosprávy jsou zkorumpované. Doma by se uchlastali k smrti, tak šli radši do armády zabíjet. Takovým lidem je jedno, po kom střílí,“ pokračoval Ukrajinec. Na chvíli musel konverzaci na Signalu přerušit kvůli varování před útokem dronů. Nakonec šlo ovšem o planý poplach.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak slaví ukrajinští vojáci Vánoce? Podívejte se na reportáž Matyáše Zrna, který za nimi zajel.

Pak pokračoval. „Já vím, že proti nám nechovají žádnou zášť, ale jsou to všichni nebezpeční lidé. Teď litují, že šli do války, ale před zajetím jim to bylo jedno. Mířili na nás svými zbraněmi a stříleli, tudíž nás mohli zabít. Nesmí mi jich být příliš líto,“ zdůraznil Anatolyj.

Odmítl, že by se ale k zajatcům choval jakkoliv nehumánně. Spíše naopak – podrobí je drsnému výslechu, ale dávají všem najíst. Pokud trpí nějakou nemocí nebo zraněním, ošetří je a podají jim léky. „Pochybuju, že se Rusové chovají stejně k ukrajinským zajatcům,“ konstatoval na závěr.

Podle propagandy jsou Ukrajinci bestie

Přímo s jedním z ruských zajatců mluvil před několika měsíci také Matyáš Zrno, vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS. Šlo o bývalého vězně, kterého poslali do armády výměnou za prominutí výkonu trestu. Sám podle svých slov chtěl zažít, jaké to je být ve válce. Netrvalo ale dlouho a ve zmatku na bitevní frontě skončil omylem na ukrajinských pozicích a obránci ho zajali.

„Nejdříve mě svlékli, dali mi boty a odvedli mě do sklepa. Tam jsem byl až do večera a šel jsem na výslech. Pak jsem se ubytoval v nějakém soukromém domě, kde bydleli i další vojáci, ti mi dávali najíst a dali mi léky,“ dodal ruský zajatec, který se reportérovi představil jako Alexandr.

„V Rusku všechna média říkají, že jsou Ukrajinci bestie, že bombardují civilisty. Ale když jsem se k nim dostal, otevřelo mi to oči. Nemám na sobě ani jednu modřinu a říkám to při jasném vědomí. A jestli si myslíte, že mě někdo zastrašil, není to pravda. Nepotřebujeme válku, ani my, ani vy. Umírají naši nejbližší,“ pronesl.

Celý záznam exkluzivního rozhovoru s ruským zajatcem Alexandrem si můžete pustit níže.

Tagy: