Vyzbrojili by i malou milici. Česká zásahovka zadržela skupinu mužů s obřím arzenálem zbraní

Policisté zajistili řadu zbraní i vysoký obnos v hotovosti.

Policie zadržela muže kvůli nedovolenému ozbrojování

Zásahová jednotka zadržela u Chebu v Karlovarském kraji čtyři muže, policisté u nich našli stovky zbraní a granátů a značné množství střeliva. Na velkou část arzenálu muži neměli povolení, dva z nich neměli ani zbrojní průkazy. Policie u nich zajistila i několik milionů korun v hotovosti. Co měli muži se zásobou zbraní v plánu, zatím není jasné. Mezi obviněnými je i 81letý senior, který měl dalšímu muži ze skupiny prodat samopal spadající do zakázané kategorie. Na jeho vlastnictví musí policie udělovat výjimku.

Zásahová jednotka si pro muže přišla přímo na střelnici nedaleko západočeského Chebu. Čtveřice mužů následně putovala do policejní cely a na výslechy. „Sokolovští kriminalisté zahájili trestní stíhání čtyř mužů, které obvinili ze spáchání přečinu nedovoleného ozbrojování,“ doplnil policejní mluvčí Jakub Kopřiva s tím, že následně muže propustili. Trestní stíhání bude probíhat na svobodě. Proč muži arzenál budovali, policisté stále zjišťují.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Posun v případu pobodání dívky v Brně: Policie útočníka obvinila, chce ho dostat do vazby

Během domovních prohlídek, které trvaly tři dny, policisté našli tolik zbraní, že by se daly považovat za výzbroj malé milice. Od pistolí, přes samopaly až po granáty. Nechyběla ani optika a obrovské množství střeliva.

Kriminalisté vedle zbraní zajistili i několik milionů korun v hotovosti, několik mobilních telefonů a počítačů či třeba takzvanou střílející tužku, která je považována za zbraň zákeřnou. Na velkou část zajištěných zbraní neměli muži povolení, dva z nich ani nevlastnili zbrojní průkaz. Dvěma obviněným hrozí za nedovolené ozbrojování dvouleté tresty. Zbylým dvěma mužům pak hrozí tresty pětileté.

Zbraně údajně nalezené detektorem i zakázané samopaly

Nejmladší z mužů bez zbrojního průkazu „měl v několika případech nalézt detektorem kovů různé palné zbraně, které měl následně očistit, případně povrchově upravit a ponechat si je. Jednat se mělo o zbraně střelbyschopné,“ doplnili policisté v tiskové zprávě.

Dva ze zadržených měli dalšímu již dříve obviněnému muži prodat několik různých druhů zbraní. „Například opakovací pušku včetně zásobníku a zaměřovacího dalekohledu, samopal, samonabíjecí pistoli či třeba krátkou jednorannou zbraň. Žádná z těchto zbraní nebyla řádně registrována. Jeden ze samopalů navíc spadal do kategorie zbraní zakázaných,“ upřesnila policie.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Objasnění po 90 letech: Vyšetřování odhalilo vraha Vranské. Našli ji rozčtvrcenou v kufrech

Tagy: