Vždy splním úkol, řekl ke škrtům Lipavský. Nechce, aby Česko vypadalo jako chudý příbuzný

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti)

CO NA TO MINISTR (44)

Úkol s hledáním úspor jsem vzal zodpovědně, vždycky splním úkol, který si na vládě zadáme. Nespoříme slepě. V pořadu Co na to ministr na CNN Prima NEWS to uvedl šéf resortu zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Nebylo prý třeba, aby „padaly, hlavy“, úspory hledal zejména v dotačních titulech či u příspěvkových organizací.

„Rozpočet nemá jednoduchou strukturu, ale úkol jsem vzal zodpovědně a úspory jsme opravdu hledali. Nespoříme slepě: na prioritní oblasti ministerstva se peníze někdy dokážou i přidat, naopak jinde zase odložíme nějakou investici,“ líčil Lipavský.

Finanční prostředky na platy se podařilo udržet tak, aby se nemusely dělat radikální kroky, například vůči diplomatickému sboru. „Seniorní diplomat může mít 20letou praxi. Musíme se na to dívat i z toho hlediska, že tito lidé nabývají a získávají zkušenosti,“ pokračoval. Osobně by si však představoval rozpočet vyšší.

ČTĚTE TAKÉ: Čtvrtý nejhorší výsledek v historii. Schodek státního rozpočtu vzrostl na 210,7 miliardy

„A to z toho hlediska, že sedím v Černínském paláci a chci dělat skvělou diplomacii. Ale rozumím rozpočtové realitě. Přizpůsobili jsme se a věřím, že následující rok dokážeme splnit všechny úkoly, které jsme si určili,“ sdělil. Zhruba 15 milionů korun ve škrtech Lipavský prý našel mezi příspěvkovými organizacemi, v dotačních titulech nebo ve vnitřních rezervách.

„Hlavy nepadaly. Jde o provoz 120 zastupitelských úřadů, ambasád, generálních konzulátů všude po světě. Ne vždy je to jednoduché. Přeci jenom česká reprezentace musí trochu vypadat, ať nejsme za chudé příbuzné,“ podotkl ministr. Zároveň slíbil, že nadále bude přicházet s nápady a návrhy na navýšení rozpočtu. „Ale vnímám realitu. Vždy splním úkol, který si na vládě zadáme,“ dodal.

V pořadu Co na to ministr Lipavský okomentoval také výrok své kolegyně, ministryně obrany Jany Černochové (ODS), ohledně vystoupení z OSN. Co na její vzkaz říkal? A jak pokračuje evakuace Čechů z Gazy? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: