Zneužíváte rakovinu ke své propagaci. Opozice se pustila do Babiše kvůli letáku VZP

Andrej Babiš

Kanál 2 - Online - živé ad hoc vysílání

To už je trochu moc, pane premiére. S těmito slovy se opozice pustila do předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) kvůli brožurám Všeobecné zdravotní pojišťovny k prevenci rakoviny, ve kterých se objevuje i fotka premiéra. Na materiál z dílny VZP upozornil web Seznam Zprávy. Opozice kritizuje, že Babiš zneužívá leták VZP k předvolební kampani. Celkové náklady na brožuru mají být 15 milionů korun. Babiš kritiku odmítá a vše v současnosti vysvětluje poslancům ve Sněmovně.

„Dělat si nepokrytě kampaň ve vlastních médiích, kterou nezahrnete do nákladů, je jedna věc, pane premiére. Ale využívat na osobní propagaci 15 milionů z peněz pojištěnců největší zdravotní pojišťovny měsíc před volbami je už trochu moc, nemyslíte?“ pustil se na Twitteru do Babiše šéf hnutí STAN Vít Rakušan.

Babiš ČTK řekl, že brožuru nepovažuje za součást kampaně. CNN Prima NEWS premiér napsal, že chce celou věc odpoledne vysvětlit poslancům ve Sněmovně.

Na brožuru největší tuzemské zdravotní pojišťovny VZP upozornil web Seznam Zprávy. Materiál je součástí kampaně prevence proti onkologickým onemocněním. „VZP začne s distribucí brožury ve čtvrtek, v souhrnu bude adresována zhruba dvěma milionům klientů, z větší části on-line, zbytek klientů ji obdrží fyzicky,“ uvedla mluvčí pojišťovny Viktorie Plívová. Na konci brožury vystupují jako bojovníci proti rakovině Babiš i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

„Myslel jsem, že podobné praktiky skončily s bolševikem, bohužel současný pan premiér pro PR udělá a zneužije cokoliv. Jsou to peníze nás daňových poplatníků a pojištěnců, nechápu, proč musíme číst pod fotkou premiéra myšlenky pana Prchala,“ napsal šéf lidovců Marian Jurečka.

Zároveň vyzval vládní politiky Patrika Nachera (za ANO) nebo předsedu ČSSD Jana Hamáčka, aby na materiál reagovali. „Přijde vám tohle cajk? Vyjádříte se a vymezíte k tomu? Kdyby tohle udělal třeba Bohuslav Sobotka, mlčeli byste?“ ptal se Jurečka na sociálních sítích.

„Nevím, proč oslovuješ právě mě, nejsem doktor. Až na covid a distanční vydej léků na předpis, se ke zdravotnictvi nevyjadřuji, není to moje odborná oblast. Ale fajn, budu se tě takhle také ptát na situace v tvé straně a koalici,“ odvětil Nacher Jurečkovi.

Ostrá hádka ve Sněmovně

Kvůli brožuře se strhla hádka i ve Sněmovně. „Vykazujeme každou reklamu na Facebooku, vykazujeme osm tisíc finančních neplnění u dobrovolníků, kteří mají naše plakáty. Tohle je 15 milionů, které patří na účet ANO. Ale je to v duchu hesla: Budu si brát peníze až do roztrhání těla,“ kritizoval předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Vmetl Babišovi, že „zneužívá rakovinu ke své politické propagaci“.

Šéf pirátských poslanců Jakub Michálek označil leták za zneužití peněz ve zdravotnictví. „Dobré myšlenky nesmějí být zneužívány. VZP umístí politickou propagaci předsedy vlády na jednu z titulních stránek brožury k prevenci rakoviny. Sám poslanec ANO, pan Rostislav Vyzula, by řekl, že tento materiál by víc uškodil, než pomohl,“ podotkl Michálek.

Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch kritiku Babiše odmítl. „Není to žádná předvolební brožura. Připravovala se rok. Rozporovat obsah, který má 52 stran, jsou tam odborníci a je tam výzva k prevenci onkologických onemocnění, to je čistá politika,“ prohlásil Vojtěch ve Sněmovně.

„Nikdo nerozporuje obsah brožury. Jen říkáme, že je zneužita k volební propagaci. Jestli jste to připravovali rok dopředu a bylo to na přání premiéra, tak to je ještě horší,“ odvětil Michálek. „Pan ministr Vojtěch už není slušnej,“ glosoval Stanjura. Narážel tak na loňský výrok premiéra Babiše.

Zneužití státu pro vlastní propagaci

Sněmovní volby budou v Česku o víkendu 8. a 9. října. Právě kvůli nim členové správní rady pojišťovny odložili rozhodnutí, jak s brožurou s portréty politiků naložit. Příští jednání se má uskutečnit na konci září. Všeobecná zdravotní pojišťovna se ale rozhodla, že materiál začne posílat klientům už ve čtvrtek. Brožura by měla v on-line nebo tištěné podobě dorazit přibližně dvěma milionům lidem.

Celkové náklady, včetně tisku a distribuce, nepřesáhnou 15 milionů korun, uvedla mluvčí pojišťovny Plívová pro Seznam Zprávy. Peníze budou čerpány z provozního fondu. „Nikoli z peněz určených na léčbu či prevenci klientů pojišťovny,“ dodala.

Na Babiše zaútočil i předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Všeobecná zdravotní pojišťovna rozešle propagační volební leták Andreje Babiše za 15 milionů z peněz pojištěnců, které mohly být použity na záchranu lidí s rakovinou. A to proti vůli správní rady. Takto zacházet s penězi lidí je za hranou myslitelného,“ uvedl.

Podle člena KDU-ČSL Marka Výborného jde o další důkaz, že VZP je pod tlakem premiéra Andreje Babiše. „Není přece možné, aby premiér využíval veřejné prostředky ve prospěch předvolební kampaně. Správní rada nejen že neodsouhlasila podobu této brožury, ale zároveň ani neodsouhlasila 15 milionů finančních prostředků na zaslání občanům,“ řekl v Poslanecké sněmovně.

Tagy:
Marian Jurečka Andrej Babiš Adam Vojtěch Vít Rakušan Ivan Bartoš Ministerstvo zdravotnictví Všeobecná zdravotní pojišťovna