Daň z neočekávaných zisků už od roku 2022? Požadavek Pirátů může shodit vládu, říká expert

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS)

Partie PLUS (42)

Vláda čelí ostré kritice za zmatky, které vyvolala ohledně windfall tax, tedy daně z neočekávaných zisků. Piráti požadovali, aby daň platila už na letošní rok. Zástupci ODS ale trvají na roku 2023. Politolog Lukáš Jelínek v Partii PLUS na CNN Prima NEWS uvedl, že požadavek Pirátů by mohl vést i k pádu vlády premiéra Petra Fialy (ODS).

„Sledoval jsem názory právníků, které byly často rozporuplné. Kdyby chtěl stát zdanit i rok 2022 a pak by to soud shodil, tak by to byla obrovská škoda, která by nejspíš vedla i k pádu vlády. Rozumím tomu, že ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v tomto ohledu chce být opatrný. Nesmí ale od vládních politiků zaznívat jeden den A i B,“ řekl Jelínek ve vysílání CNN Prima NEWS.

Narážel na to, že někteří členové vládní koalice – konkrétně poslankyně Olga Richterová (Piráti), ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) či předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob – uvedli, že se pětikoalice shodla na vyhlášení windfall tax již za rok 2022. Stanjura ale následně po jednání vlády oznámil, že se kabinet kloní k tomu, aby daň z neočekávaných zisků platila od roku 2023.

„Velmi těžko se to pak vysvětluje. Chápu, že se tím tématem zabývala zvlášť koalice a zvlášť vláda, ale ta dohoda by měla platit pořád. Měli by se shodnout. Ten informační šum zavinili Olga Richterová, Marian Jurečka a Jan Jakob. Měli si ujasnit, co budou říkat. Velice necitlivě vstoupili i do ekonomického trhu,“ dodal Jelínek.

Celý rozhovor s Lukášem Jelínkem naleznete v úvodním videu.

Tagy: