Witowski už není ředitelem dopravního podniku, odvolán byl i z představenstva. Skončili i další

Generální ředitel Dopravního podniku hlavního města Prahy Petr Witowski

Witowski v čele dopravního podniku skončil

Petr Witowski skončil jako generální ředitel a předseda představenstva pražského dopravního podniku (DPP). Na svém mimořádném jednání ho v pondělí odvolala dozorčí rada podniku, která se sešla kvůli novým obviněním z korupce z minulého týdne. Novinářům to řekl místopředseda dozorčí rady firmy Jakub Jiran (Piráti). Witowski obviněn není. Na funkci vypíše DPP konkurz, prozatím největší pražskou městskou firmu povede místopředseda představenstva Ladislav Urbánek.

Konkurz podnik vypíše rovněž na pozici rovněž odvolaného člena představenstva a dosavadního personálního šéfa Jiřího Špičky, který obvinění z korupce čelí. Dozorčí rada dnes z pětičlenného představenstva odvolala i dalšího obviněného člena Marka Kopřivu a naopak do něj zvolila ekonomického ředitele podniku Jiřího Pařízka, takže zůstává usnášeníschopné.

ČTĚTE TAKÉ: Hajlující gymnazisté z Prahy provolávali nacistická hesla, padly tresty. Ostatní se jich bojí

Vrchní státní zastupitelství v Praze minulé pondělí oznámilo, že obvinilo 13 fyzických a právnických osob za úplatkářské trestné činy související s plněním veřejných zakázek, podle serveru Seznam Zprávy se počet obviněných rozšířil na 14. Případ podle dosavadních informací souvisí s dřívější korupční kauzou Dozimetr, která se rovněž týkala DPP.

Dozorčí rada je při plném stavu složena z deseti zástupců města a pěti zaměstnanců podniku a má mimo jiné v kompetenci volbu členů představenstva. Její člen Jan Marek minulý týden kvůli obvinění rezignoval, rada tak má aktuálně 14 členů.

Sám Witowski minulý týden po výzvách náměstka pro dopravu a předsedy dozorčí rady podniku Zdeňka Hřiba (Piráti) k rezignaci uvedl, že není mezi obviněnými a ke svému konci nevidí důvod. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) pak vyzval dozorčí radu, aby odvolala dva obviněné členy představenstva a zadala vypsání výběrového řízení na generálního ředitele.

To by mělo být podle pondělního usnesení rady vyhlášeno v blízké době. „Představenstvo od dozorčí rady obdrželo úkol, aby do 30. tohoto měsíce připravilo výběrová řízení na uvolněná dvě místa v představenstvu, respektive uvolněná místa úseků generálního ředitele a personálního ředitele,“ řekl po jednání Jiran. Dodal, že konkurzy by pak měly být vyhlášeny 31. října.

Prokop vyzval k rezignaci také Hřiba

Předseda pražského ANO, opoziční zastupitel a člen dozorčí rady Ondřej Prokop vyzval na zasedání k rezignaci také Hřiba. „Hlasoval jsem pro odvolání obviněných členů představenstva i ředitele Witowského. Přestože ředitel obviněn nebyl, je společně se Zdeňkem Hřibem manažersky odpovědný za to, co se v DPP poslední roky děje. Proto jsem pana Hřiba zároveň vyzval k rezignaci na všechny funkce. A to samé budu navrhovat na zasedání zastupitelstvu (Prahy) ve čtvrtek. Není možné, aby jako předseda dozorčí rady dělal, že se ho celá situace v DPP netýká,“ uvedl Prokop.

Odvolání Witowského naopak nepodpořil další člen dozorčí rady, předseda opoziční Prahy Sobě a zastupitel Prahy Adam Scheinherr. „(Witowski) pro mne zajišťuje stabilitu podniku, naopak všechny ty problematické projekty, které na něj spadly z minulých vedení, se snažil řešit,“ řekl. Chybou vedení Prahy podle něj bylo, že jednání dozorčí svolalo až na pondělí, po osmi dnech od chvíle, kdy vypuklo policejní vyšetřování. „Já jsem žádal o svolání hned, bohužel k tomu došlo až dnes, a tak mohli být obvinění odvolaní až nyní,“ dodal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Piráti jsou chytří jako rádia, ale výsledky nikde, míní Udženija. Hřibovy výmluvy už nikoho nebaví

Tagy: