Svoboda: Chci okamžitou rezignaci obviněných v kauze na DPP. Piráti jen hází vinu na jiné

Bohuslav Svoboda

Situace v pražském dopravním podniku

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) vyzval k okamžité rezignaci všech obviněných v kauze úplatků v pražském dopravním podniku (DPP). Současně požaduje vyhlášení výběrového řízení na post generálního ředitele podniku. Podle vedení města podnik funguje, ovšem současně chce urychlit změny. Svoboda to oznámil na páteční tiskové konferenci. Policie stíhá celkem 14 fyzických a právnických osob za úplatkářské trestné činy související s plněním veřejných zakázek v DPP, a to na svobodě. Na primátorovy výzvy reagoval i náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

„Důrazně požaduji okamžitou rezignaci všech obviněných v kauze úplatků v Dopravním podniku hlavního města Prahy a vyhlášení výběrového řízení na post generálního ředitele společnosti. Volám také po plnohodnotném zastoupení představenstva a dozorčí rady podniku,“ zdůraznil primátor hlavní body na páteční konferenci.

ČTĚTE TAKÉ: Zemětřesení na pražské AVU. Odstoupila rektorka, kritizovali ji Knížák, Hřebejk či Svěrák

Ujistil rovněž, že DPP funguje nadále. „Otevíráme však prostor, v němž se pokusíme co nejrychleji nastartovat změny. Očekávám od dozorčí rady, že zmíněné tři body budou naplněny nejpozději do 31. října,“ poznamenal Svoboda.

Rovněž připomněl, že koalice ve vedení města vznikala po volbách dlouho. „Důvod byl jediný – Piráti si přáli mít v gesci dopravu, tedy náměstka a dozorčí radu. Věřil jsem, že budou dbát na to, aby zmizely klientelistické vazby. Místo konstruktivního řešení jsme ale svědky okopávání kotníků a házení viny na jiné,“ řekl na tiskové konferenci.

Dopravní podnik se podle primátora stále potýká s následky kauzy Dozimetr. „Od té doby se situace neřešila. Dočkali jsme se tak příchodu policie do budovy DPP,“ dodal Svoboda.

Policie zasahovala v budově DPP v pondělí kvůli kauze úplatkářství. Celkem 14 obviněných je stíháno na svobodě. Současný ředitel Petr Witowski by měl rezignovat i podle náměstka primátora Zdeňka Hřiba.

Piráti primátorovi za požadavky poděkovali

Na prohlášení Svobody reagoval i sám pirátský náměstek. Poděkoval Svobodovi za podporu v otázce vyhlášení nového výběrového řízení na ředitele podniku. „Piráti o to usilují už od roku 2018. Bohužel nás v tom tehdejší ani současní koaliční partneři zatím nepodpořili,“ uvedl na síti X.

„Jsem rád, že teď Spolu změnilo postoj a chce splnit své závazky voličům. V tom nacházíme společnou řeč, protože požadavky pana primátora odpovídají programu mimořádné dozorčí rady DPP, který je známý už ze čtvrtka,“ dodal Hřib, ovšem ke kritice Svobody na adresu Pirátů se přímo nevyjádřil.

Výroky primátora naopak odmítl zastupitel Prahy Viktor Mahrik (Piráti). „Dlouhodobě prosazujeme v DPP protikorupční opatření. K výměně Witowského jsme vyzývali již několikrát. Nesetkalo se to však s podporou koaličních partnerů, mimo jiné i z řad Spolu,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Že by měl vyvodit důsledky sám Hřib, podle něj není na stole. „Opatření, která primátor navrhl, jsou součástí programu zasedání dozorčí rady, která bude jednat v pondělí. Věřím, že požadavky budou splněny a Svoboda zatlačí na své kolegy a pomůže nám změny prosadit,“ dodal Mahrik.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Odchod Pirátů může vládě poprvé zavařit. Proti reformám se bouří i někteří koaliční poslanci

Tagy: