Yrina s rodinou utekla před zvěrstvy ruských vojáků. Českým úřadům chyběl důkaz

Úřady nevěřily ukrajinským uprchlíkům.

Úředníci nevěřili uprchlíkům

Od začátku konfliktu na Ukrajině přišlo do Česka přes 360 tisíc uprchlíků. Minimálně 1 400 z nich ale dočasnou ochranu u nás nedostalo. Byla mezi nimi i pětičlenná rodina z Chersonské oblasti. Úředníci neuvěřili, že tito lidé prchají před válkou, pomohl až Člověk v tísni.

„37letá Yrina, její manžel a jejich tři děti sedí v malé místnosti, kterou pro poradenství válečným uprchlíkům používá karlovarská pobočka Člověka v tísni. Byli tady už mnohokrát a mnohokrát tady propadli beznaději. Semlel je totiž úřední šiml,“ popsal reportér CNN Prima NEWS Tomáš Polák.

Všechno začalo 12. května, když do okolí Chersonu, kde rodina žila, vtrhli ruští vojáci a začali zatýkat sousedy. „Kolona měla 20 kilometrů. Střílelo se, padaly bomby, někteří lidé to nevydrželi a s malými dětmi jeli zpět. Měli strach, že nezvládnou dojet až tam, kde už byli naši ukrajinští vojáci,“ vyprávěla Yrina.

Ona i s manželem a dětmi ale pokračovali osobním autem dál. Cílem bylo od začátku Česko, na Chebsku totiž žije jejich příbuzná. Po skoro dvoudenní cestě dorazila rodina do Asistenčního centra pomoci Ukrajině v Karlových Varech. Tady ale přišla studená sprcha.

Chyběl důkaz

Rodina na ukrajinsko-polských hranicích totiž nedostala potvrzení o jejich překročení. Neměli proto důkaz o tom, že z Ukrajiny utekli až po vpádu Rusů. Když uprchlické centrum navštívili podruhé, dostali navíc od cizinecké policie pokutu 1 300 korun a příkaz, aby Česko do 60 dnů opustili.

„Kontrolou doložených dokladů a šetřením v informačních systémech bylo zjištěno, že nejsou schopni doložit datum příjezdu na území ČR. Jsou tedy na území České republiky bez platného oprávnění k pobytu,“ informovala policejní mluvčí Kateřina Pešková.

Rodina proto koupila lístky na vlak a odjela do Polska shánět potřebná potvrzení. To se jim nakonec podařilo. Když je ale úředníkům předložili, znovu to nestačilo – cizinecká policie už totiž vydala příkaz k výjezdu.

„Bylo to překvapující. Vím, že někteří možná i využívají tu situaci, ale zrovna tahle rodina utíkala před válkou,“ komentovala případ koordinátorka pomoci Člověka v tísni Alla Bilyak.

Právě nezisková organizace prostřednictvím právníků dokázala úředníky přesvědčit o tom, že Yrina s rodinou skutečně utekla před válkou. Česko jim proto nakonec uprchlická víza poskytne.

Tagy: