Čunek: Ukrajinci mohou být pro náš trh požehnáním. Jsou z chudé země a pracovití

Jiří Čunek v nedělní Partii Terezie Tománkové

360° (531)

Ukrajinci jsou nám kulturně i nábožensky blízcí a mohou být pro náš pracovní trh požehnáním. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl lidovecký senátor Jiří Čunek. S europoslancem Jiřím Pospíšilem (TOP 09) se shodli, že do Česka by měli být přijímání jen běženci, kteří se u nás dokáží integrovat. Podle Pospíšila si nyní země Visegrádu vylepšily po syrské uprchlické krizi před rokem 2015 v rámci Evropy reputaci.

„Země střední a východní Evropy byly vnímány jako xenofobní, když odmítly syrské uprchlíky a nechtěly pomáhat Španělsku, Itálii nebo Německu. Teď se ukázalo, že jsme zvládli s Ukrajinci to samé jako oni před několika lety. Sami a možná lépe. Je to náprava reputace Visegrádu a signál, že nejsme proti uprchlíkům a umíme si s nimi poradit,“ uvedl Pospíšil na dotaz, jaký obraz má Česko během války na Ukrajině v rámci Evropské unie.

Čunek oponoval, že opatrnost vůči syrským uprchlíkům byla přibližně před osmi lety v pořádku. „Nemyslím jen Syřany, ale integrovat lidi s jinou kulturou je těžké, ne-li nemožné. Zvláště v podmínkách, kdy nejen Česko nedokáže integrovat ani vlastní Romy a zapojit je do práce,“ uvedl senátor. „Ukrajinci mohou být pro náš pracovní trh požehnáním. Kulturně a nábožensky jsou nám blízcí, jsou z chudé země a pracovití. Kdo chce pracovat a normálně zde žít, měli bychom mu pomoci,“ dodal.

Pospíšil možnou slovní přestřelku ihned utnul. „Nikdy jsem nehoroval, aby zde byli syrští uprchlíci. Mají k nám chodit lidé, kteří jsou schopni integrace, ne zde prosazovat syrské nebojné náboženství,“ souhlasil s Čunkem.

Pro Čunka je pět měsíců hodně

Sněmovna v úterý schválila zrychleně ve stavu legislativní nouze novelu zákona lex Ukrajina. Ta mimo jiné upravuje zdravotní pojištění běženců a příspěvek pro domácnosti za jejich bezplatné ubytovávání. Zdravotní pojištění bude stát hradit uprchlíkům vyjma dětí a seniorů podle schválené sněmovní verze nejvýše 150 dnů, což má běžence motivovat, aby si v Česku našli práci.

Nápor uprchlíků, kteří dorazí do Česka, už rozhodně není takový jako na začátku ruské agrese. Podle Pospíšila je čas upravit pravidla tak, aby nebyly nabízené dávky zneužívány. „Zákon byl zpřesněn, je to dobrý směr, zamezí to dávkové turistice,“ konstatoval europoslanec s tím, že 150 dnů je rozumná doba.

Čunek by byl spokojený se třemi měsíci. „Některé ženy se musí starat o děti, tam je jasné, že si práci hledat nemohou. Jejich manželé a muži ano. V Česku je nedostatek pracovníků a najít si zaměstnání není tak těžké. Kdyby práce nebyla, je návrh v pořádku, ale nabídka možností je velká a doba se mi zdá dost dlouhá,“ vysvětlil senátor.

Podle jakého klíče přijímat upchlíky?

Pospíšil reagoval tím, že do Česka dorazilo přibližně 150 tisíc dospělých. Z toho je většina žen a podle vládních dat už v Česku 67 tisíc běženců pracuje. „Pocit, že jsou tady desítky tisíc mužů z Ukrajiny, kteří nepracují, je mylný,“ dodal europoslanec.

Podle Čunka je pak sice Ukrajina ve válce, ale stále existují konfliktem nedotčené oblasti. „Kdyby u nás už nebylo místo, měli by být přijímaní lidé na základě tohoto klíče. Tedy primárně ti, kteří utíkají před válkou,“ doplnil Čunek.

Novela zmíněného zákona také upravila podmínky podpory pět tisíc korun na pořízení základních potřeb pro začátek života v Česku. Uprchlíci dostávají částku za měsíc, v němž získali vízum k ochraně. Mohou ji pobírat ještě dalších pět měsíců, když prokážou, že dávku potřebují. Úřad práce bude moci nově žadatele vyzvat, aby případný nárok na podporu přišli do pobočky prokázat osobně. Uprchlík by se musel dostavit zpravidla do osmi dnů, jinak by úřad žádost zamítl.

„Nejvíce pomáhají Poláci, to musíme objektivně přiznat. I na počet obyvatel mají dvakrát více uprchlíků než my. U nás je dávka pět tisíc korun, v Německu kolem devíti tisíc, v Polsku zase menší. Výše naší pomoci je srovnatelná s ostatními zeměmi, ty bohatší samozřejmě dávají více. Ve fungování systému u nás, až na pražské nádraží, nejsou excesy,“ podotkl Pospíšil s tím, že Česko je v Evropě, co se týče zvládnutí uprchlické krize, opravdu respektované.

Tagy: