Z Brna na Hrad. Kdo je mluvčí prezidenta Řeháková a kudy vedla její cesta na vrchol?

Bývalá novinářka a bezpečnostní analytička Markéta Řeháková provázela prezidenta Petra Pavla celou jeho předvolební kampaní, po zvolení si ji vybral jako svou mluvčí a šéfku hradní komunikace. Na začátku září však vedoucí prezidentovy kanceláře Jana Vohralíková oznámila, že Řeháková končí ve funkci ředitelky hradního tiskového odboru a zůstává „jen“ prezidentovou mluvčí. Nyní tiskový odbor Hradu informoval, že ke konci října skončí i ve funkci mluvčí. Kudy vedla její cesta na vrchol a za jaké momenty byla naopak kritizována?

Brněnská rodačka Markéta Řeháková (narozena 6. srpna 1993) vystudovala bakalářské obory mediální studia a žurnalistika a evropská studia na Masarykově univerzitě v Brně (2018), poté absolvovala obor globální spolupráce a bezpečnost na Birminghamské univerzitě ve Velké Británii (2020).

ČTĚTE TAKÉ: Řeháková prolomila mlčení. Popsala důvody odchodu z Hradu, vyjádření přidal i Petr Pavel

V letech 2017 až 2021 pracovala pro vydavatelství Economia, mimo jiné jako korespondentka z Británie, poslední rok pak jako reportérka se zaměřením na politiku a bezpečnostní otázky.

Od října 2021 působila jako bezpečnostní analytička ve společnosti Semantic Visions, která se zaměřuje na oblast detekce rizik na internetu, mimo jiné radila vládě v boji s covidovými dezinformacemi.

S tehdejším prezidentským kandidátem Petrem Pavlem začala spolupracovat v květnu 2022, kdy nastoupila do týmu jeho projektu Spolu silnější. Stala se manažerkou komunikace prezidentské kampaně, po Pavlově volebním vítězství se stala ředitelkou odboru komunikace Hradu a tiskovou mluvčí prezidenta Pavla.

Kritika po vítězném tažení

Řeháková byla na sociálních sítích kritizována za moderování tiskové konference v Pavlově štábu při sčítání hlasů druhého kola prezidentských voleb letos v lednu. Pavel se jí zastal, emoce, které projevila, byly podle něj naprosto pochopitelné a nepřekročily hranici. Řeháková přiznala určitou míru neprofesionality a nadměrné emotivnosti, kterou omlouvala výjimečností dané situace.

Počátkem září byl zrušen kabinet prezidenta Pavla, nahradil ho sekretariát prezidenta. Řeháková přišla o funkci ředitelky odboru komunikace, zůstala jen Pavlovou mluvčí. Podle webu Seznam Zprávy se na Hradě vytvořily dvě skupiny, které mají odlišné představy o působení. O rozporech mezi kancléřkou Janou Vohralíkovou a některými pracovníky informoval také Deník N.

Vohralíková zkazky o možném „vyřizování účtů“ již dříve odmítla. Odvolání Řehákové z pozice ředitelky tiskového odboru tehdy zdůvodnila množstvím agendy a pracovním vytížením. Za pravdu jí v tom dal i Pavel.

Očekávatelný konec?

Podle komentátora Martina Schmarcze a politologa Jana Kubáčka se odchod Řehákové dal čekat. „Poté, co byla sesazena z postu ředitelky komunikace, se to všeobecně čekalo. Když vás vyhazují, tak se to často dělá na dvě části,“ řekl Schmarcz v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Že jde o očekávaný krok, tvrdil také politolog Jan Kubáček. „Paní mluvčí Řeháková nebyla nejsilnější ve vystupování za prezidenta Petra Pavla. Bylo to o to viditelnější, že prezident není úplně rétor,“ podotkl Kubáček.

K TÉMATU: Odchod Řehákové z postu mluvčí se dal čekat. Pavel ale dělá chybu, shodli se experti

Tagy: