Řeháková prolomila mlčení. Popsala důvody odchodu z Hradu, vyjádření přidal i Petr Pavel

Markéta Řeháková a prezident Petr Pavel

Markéta Řeháková končí ve funkci

Dosavadní mluvčí prezidenta Markéta Řeháková chtěla svým odchodem z Hradu předejít „spekulacím o uspořádání vztahů uvnitř prezidentské kanceláře“, citoval ji hradní odbor komunikace ve vyjádření zaslaném médiím. Ve své dosavadní funkci mluvčí prezidenta Petra Pavla má definitivně skončit na přelomu října a listopadu, do té doby však již nebude v Kanceláři prezidenta republiky působit. Podle slov hlavy státu šlo o její rozhodnutí, které respektuje.

Podle vyjádření odboru komunikace prezidentské kanceláře se Řeháková sama rozhodla ukončit své působení v pozici tiskové mluvčí Petra Pavla. „Od začátku spolupráce s prezidentem Pavlem bylo mým hlavním cílem přispívat k pozitivnímu veřejnému mínění o jeho rozhodování a prezentaci. Důvodem mého odchodu z pozice tiskové mluvčí je snaha předejít spekulacím o uspořádání vztahů uvnitř prezidentské kanceláře, které se v uplynulých týdnech objevovaly ve veřejném prostoru. Jejich šíření by mohlo narušovat fungování prezidentského týmu a oslabovat celkový pozitivní dojem na veřejnosti, což by bylo v rozporu s mou dlouhodobou misí,” citoval ji odbor ve zprávě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ztrácí Pavel moc? Šíří se spekulace o vlivu Koláře, Dobrovského a Vohralíkové

Prezident ocenil dosavadní spolupráci s mluvčí, jež ho provázela již od prezidentské kampaně. Její rozhodnutí prý respektuje. „Markéta se mnou úspěšně prošla celou předvolební kampaní i náročným obdobím po nástupu do prezidentského úřadu, kdy jsme museli nastavovat systém komunikace od úplného základu. Po celou dobu jsem oceňoval její schopnost předjímat a přinášet vhodná komunikační doporučení i v krizových situacích. Stejně jako její nasazení a vůli věnovat své práci maximum. Kombinace funkce ředitelky odboru s tiskovou mluvčí se ukázala jako časově i obsahově náročná a začala na ni vytvářet velký tlak. Nabídku působit nadále ve funkci tiskové mluvčí nepřijala, protože nenaplnila její představu. V týmu ji budu postrádat, ale její rozhodnutí i důvody respektuji,“ uvedl prezident Pavel.

K rozvázání pracovního poměru s Řehákovou má dojít 31. října, v průběhu měsíce však již v prezidentské kanceláři nebude působit.

Kancléřka odchod nekomentovala

Oznámení definitivního odchodu dosavadní prezidentovy mluvčí přišlo jen zhruba měsíc po personálním zemětřesení na Hradě, při kterém Řeháková skončila v pozici ředitelky tiskového odboru. Zároveň s tím přišla začátkem září o funkci i ředitelka kabinetu hlavy státu Linda Jozwiak Kopecká.

K TÉMATU: Odchod Řehákové z postu mluvčí se dal čekat. Pavel ale dělá chybu, shodli se experti

Objevila se řada spekulací, podle kterých jsou na Hradě napjaté osobní vztahy mezi jednotlivými skupinami okolo prezidenta. V jejich středu má stát i kancléřka Jana Vohralíková, která podle komentátora MF Dnes Petra Koláře o odchod Řehákové usilovala opakovaně. „Personální věci nebudu komentovat ve veřejném prostoru. Jestli, tak s odstupem,“ sdělila redakci CNN Prima NEWS na dotazy okolo odchodu prezidentovy mluvčí.

Vohralíková zkazky o možném „vyřizování účtů“ již dříve odmítla. Odvolání Řehákové z pozice ředitelky tiskového odboru tehdy zdůvodnila množstvím agendy a pracovním vytížením. Za pravdu jí v tom dal i Pavel.

Očekávatelný konec?

Podle komentátora Martina Schmarcze a politologa Jana Kubáčka se odchod Řehákové dal čekat. „Poté, co byla sesazena z postu ředitelky komunikace, se to všeobecně čekalo. Když vás vyhazují, tak se to často dělá na dvě části,“ řekl Schmarcz v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Že jde o očekávaný krok, tvrdil také politolog Jan Kubáček. „Paní mluvčí Řeháková nebyla nejsilnější ve vystupování za prezidenta Petra Pavla. Bylo to o to viditelnější, že prezident není úplně rétor,“ podotkl Kubáček.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Na Hradě je hustá atmosféra. Pavel není silná politická figura, Vohralíková je sekernice, říká Kolář

Tagy:
prezident Petr Pavel Pražský hrad spekulace Kancelář prezidenta republiky Jana Vohralíková Markéta Řeháková