Z fronty na jídlo na frontu válečnou. Rusko nahání na Ukrajinu chudé i bezdomovce

Bezdomovec v Moskvě (6. 5. 2022)

Před válkou na Ukrajině uprchlo téměř 8 milionů lidí

Před ruskými mobilizačními úřady není v bezpečí nikdo. Moskva totiž volá do zbraně studenty, vězně, a nově dokonce i bezdomovce a chudé. Zástupci úřadů pak často takové lidi násilím odvádějí do mobilizačních center.

Půjdou bojovat jen váleční veteráni. To v září slibovalo Rusko svým občanům při vyhlášení částečné mobilizace. Ministr obrany Sergej Šojgu tehdy oznámil, že do války vyšle až 300 tisíc lidí, půjde ale prý pouze o muže, kteří mají vojenské zkušenosti.

Jenže z planých slibů brzy sešlo a ruské úřady začaly volat do války téměř každého, kdo má ruce a nohy. Tedy často ani to ne – objevily se spekulace, že Rusové verbují i postižené osoby, a to včetně člověka na vozíčku. Později se ale ukázalo, že šlo nejspíše o fámu.

Přesto není před povolávacím rozkazem v Rusku nikdo v bezpečí. Naposledy se úřady zaměřily na bezdomovce a chudé lidi, kteří přespávají po ubytovnách.

Z fronty na frontu

Ruské složky údajně obcházejí charitativní centra a nahánějí bezdomovce do autobusů, které je svážejí do vojenských odvodních úřadů.

„Policie sem přišla bez ptaní. Viděli frontu lidí, jak čekají na jídlo. Pak je proti jejich vůli popadli za krk,“ popsal šéf jedné z církevních charit pro ruské nezávislé médium MediaZona.

Někteří z bezdomovců ale byli válečné vřavy ušetřeni. „Odvedli 60letého muže, pak ho propustili a on přišel zpátky. Řekl mi, že ho vzali na vojenské komisařství, kde stálo hodně povolaných lidí. Tam mu sdělili, že nevyhovouje věkovým kritériím, jelikož berou pouze lidi do 45 let,“ uvedl pro médium zástupce humanitární organizace Food Not Bombs.

Razie v ubytovnách

Policie má údajně obcházet také ubytovny, kde přespávají například migranti, kurýři nebo taxikáři. I tam hledá nové vojáky pro Putinovu válku.

Jeden zákazník hostelu Travel Inn v Moskvě vypověděl, že do ubytovacího zařízení vtrhla policie 8. října. Bezpečnostní složky tam měly prohledávat pokoje a prověřovat doklady ubytovaných hostů. „Těm, kterým byly doručeny povolávací rozkazy, bylo nakázáno, aby se dostavili druhý den ráno v 9:00 připravení. Pasy jim zabavili. Ostatní propustili,“ sdělil muž pro MediaZona.

Nezávislý list The Moscow Times upozornil, že v ruské mobilizaci existuje určitý systém. Mnohem více se totiž dotýká lidí z chudých regionů, etnických menšin a občanů z jinak znevýhodněného prostředí.

Tagy: