Stáli proti nám roky, teď jsou pryč. Rusové stahují vojáky od hranic s Finskem a Pobaltím

Přístav Severomorsk, domov ruské severní flotily (5. 10. 2022)

Ukrajina pod masivní palbou, v Kyjevě umírali lidé

Rusko poptává na Ukrajině profesionální vojáky a snaží se doplnit řídnoucí stavy za každou cenu. Vedle částečné mobilizace proto stahuje své muže ze stálých posádek po celém světě. Analýza amerického časopisu Foreign Policy ukazuje, že Rusko například stáhlo 80 procent pozemních sil, které doposud strážily jeho západní hranici. Oddechnout si tak může především Finsko a státy Pobaltí.

Není voják jako voják. Kultovní hláška z českého filmu Pelíšky se naplno projevuje v ruské armádní strategii. Ačkoli má Moskva papírově mužů dostatek a v rámci „částečné“ mobilizace povolává na Ukrajinu další statisíce, zjevně se jí stále nedostává profesionálních vojáků.

Nejrůznější analýzy už v minulosti prokázaly, že Rusko stahuje své muže z Kazachstánu, Jižní Osetie či z oblasti Arménie a Ázerbájdžánu. Mimoto se snaží Moskva dostat na Ukrajinu také svou vojenskou techniku ze Sýrie.

Nedávná analýza respektovaného časopisu Foreign Policy ale ukazuje, že Rusko snižuje vojenské stavy i na hranicích se zeměmi NATO. Určité evropské státy si tak mohou teoreticky na chvíli „oddechnout“. Moskva totiž údajně povolala na Ukrajinu od své západní hranice až 80 procent jednotek.

Desetitisíce mužů jsou pryč

Nejmenovaný vysoký představitel některého ze skandinávských států – nejspíše Finska – sdělil anonymně pro Foreign Policy, že ústup ruských mužů z oblasti hranic s Finskem a Pobaltím nelze přehlédnout. „Stahování, které jsme viděli v tomto regionu během posledních sedmi měsíců, je velmi významné. Rusko tady proti nám mělo po dekády pozemní síly, které teď prakticky zmizely,“ uvedl tajný zdroj.

Před startem válečných operací mělo Rusko v oblasti hranic s Finskem, Estonskem a Lotyšskem zhruba 30 tisíc mužů. To by znamenalo, že v současnosti tam zůstává asi šest tisíc vojáků.

„Důvody jsou dva, a to vcelku jednoduché. Tyto síly byly využité k vytvoření dostatečné bojové síly pro počáteční únorovou invazi. Vzhledem k tomu, že ruské síly utrpěly v bojišti těžké ztráty, musely být během boje nahrazeny a obnoveny,“ sdělil pro Foreign Policy ministr obrany Litvy Arvydas Anusauskas.

Podle něj opustili někteří ruští muži i posádku v Kaliningradu. O kterém se teď hodně mluví v souvislosti s česko-polskou humornou kauzou o fiktivní anexi Kaliningradu (Královce) Českem.

Letectvo i flotila na místě

Stahování se podle dostupných informací týká hlavně pozemních sil, vojáků a techniky (například protileteckých systémů). Ruské letecké síly údajně zůstávají v oblasti v plném stavu. Stejně jako námořní síly – v kontextu severní Evropy jde o ruské Severní loďstvo kotvící u Severomorsku – které zůstávají na místě.

Kam všechny stažené ruské síly putují? Značná část jednotek je údajně součástí 6. armády, která bojovala v ukrajinské Charkovské oblasti. Právě zde v posledních týdnech probíhala masivní ukrajinská protiofenzíva, během které se armádě Kyjeva podařilo prakticky celou oblast osvobodit.

Tagy: