Ideových cvičení Spolu se lidé nenají, řekl k průzkumu Kulidakis. Schmarcz vidí problém jinde

Komentátoři CNN Prima NEWS Thomas Kulidakis a Martin Schmarcz

Komentátoři Kulidakis a Schmarcz k předvolebnímu průzkumu

Žijeme v době rekordního propadu ekonomiky. Ideových cvičení současné vlády se nikdo nenají, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Thomas Kulidakis. Reagoval tím na předvolební průzkum agentury Kantar, ve kterém získalo hnutí ANO rekordních 38,5 procenta, zatímco strany vládní koalice se spíše propadly. Komentátor Martin Schmarcz si myslí, že voliči koalice Spolu potřebují více vidět pravicovou konzervativní politiku.

„Ekonomika se nezlepšila, i v minulém roce jsme se přinejlepším dočkali stagnace. Životní úroveň se propadla o 25 až 30 procent, propadly se také reálné mzdy, zvýšila se inflace, ekonomika i lidé strádají,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Kulidakis. Podle něj je to právě ekonomická situace Česka, kvůli které klesá podpora vládním uskupením.

ČTĚTE TAKÉ: Výroky Fica jsou za hranou, ale reakce vlády nebyla šťastná. Má jen dvě možnosti, říká expert

Místo „ideových cvičení“ by kabinet Petra Fialy (ODS) měl začít pracovat. „Jenomže ono je jednodušší hrát to na takzvaná hodnotová témata, která vlastně nikoho nebolí. Krasomluvectví pětikoalici jde, ale bohužel realita, ve které všichni žijeme, tomu vůbec neodpovídá,“ dodal.

Podle Schmarcze ale za špatný výsledek koalice Spolu, která v průzkumu získala 20 procent, nemůže ekonomika. Podle něj vládě škodí, že se „nechá vláčet progresivistickými a moralistickými tématy“. Narážel tím například na přerušení mezivládních konzultací se slovenským kabinetem, ke kterému došlo zejména kvůli rozdílnému pohledu obou zemí na konflikt na Ukrajině.

Česká vláda by podle Schmarcze měla začít vést pragmatickou politiku. „Ekonomika na tom není dobře, ale lidé, kteří volí koalici Spolu, chtějí vidět jasnou pravicovou konzervativní politiku. Když ji nevidí, tak budou hledat jakoukoliv jinou alternativu,“ poznamenal.

Hnutí ANO v neděli zveřejněném průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi zaznamenalo rekordní preference v hodnotě 38,5 procenta. Druhá ODS by měla 14,5 procenta, Piráti by dostali 9,5 procenta hlasů a hnutí SPD by volilo devět procent lidí. Do Sněmovny by se dostalo ještě hnutí STAN se sedmi procenty a TOP 09 s pěti procenty.

Ostatní uskupení by skončila podle modelu pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny. Vládní lidovci si připsali dvě procenta hlasů. Pokud by strany ODS, TOP 09 a KDU-ČSL kandidovaly v koalici Spolu, volilo by je 20 procent lidí. ANO by v takovém případě získalo 39 procent hlasů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rozkol se Slovenskem? Morální hysterie Fialovy vlády, ničemu to nepomůže, tvrdí komentátoři

Tagy:
průzkum ekonomika politika TOP 09 ODS volby KDU-ČSL Česká pirátská strana koalice předvolební průzkum preferencí ANO 2011 Starostové a nezávislí parlamentní volby Svoboda a přímá demokracie Martin Schmarcz vláda Petra Fialy Poslanecká sněmovna ČR Thomas Kulidakis