Z války na Ukrajině konečně doma. Štáb CNN Prima NEWS popsal, kdy měl největší strach

Darja Stomatová a Ján Schürger

Štáb CNN Prima NEWS se vrátil z Ukrajiny

Domů z Ukrajiny se vrátil štáb CNN Prima NEWS, který přinášel po dva týdny svědectví z války. Reportérka Darja Stomatová a kameraman Ján Schürger po příjezdu do Prahy zamířili rovnou na Primu.

Po třech dnech cesty jsou Darja s Honzou konečně doma. Unavení a plni emocí. „Mně přijde strašný paradox, že jsme přijeli do normální země, kde funguje normální provoz, nejsou kolony na hranici, fungují benzínky, můžete si nakoupit, v obchodech všechno je a nejezdí vojenské vozy neustále tam a zpátky. Je to zvláštní pocit,“ popsala Stomatová.

Štáb přiznal, kdy měl největší strach. „Asi kvůli stíhačce. Seděli jsme v hotelovém pokoji a najednou letěla a byla dost blízko. Čapl jsem Darju a šli jsme do chodby, kde byly nejsilnější zdi,“ řekl Schürger.

Žena ve válce

„Najednou ve chvíli, kdy jsme netočili, zvítězil strach nad prací. To bylo silné, ještě deset minut se mi klepaly ruce,“ dodala Stomatová.

Mnoho lidí zaujalo, že o válce informuje žena. „Nedělala bych rozdíly, ale asi to připoutalo větší pozornost, že jsem žena, a lidé si říkali, co tam dělá, jak je možné, že se nebojí. Ale zvládli jsme to,“ vysvětlila Stomatová. „Je dobré, když do války jede žena, protože se na to dívá úplně jiným způsobem než muž. Je to potřeba,“ má jasno Schürger.

„Darja dokázala zpravodajství posunout někam dál. Dokázala pochopit, že když točím obraz a zvuk, ona může doplnit čich a hmat, emoci a napětí, co tam je. To jsme se snažili divákům předat,“ vyzdvihl svoji kolegyni Schürger.

Tagy: