Záporožská elektrárna je plně v moci Rusů. Reportérka popsala, jak to na místě vypadá

Rozhovor s reportérkou Darjou Stomatovou

Štáb CNN Prima NEWS zamířil k Záporožské jaderné elektrárně. Reportérka Darja Stomatová popsala, jak to na místě, kde minulý týden došlo k ostřelování ruskou armádou, vypadá.

„V tuto chvíli se nacházíme ve městě Nikopol a přes řeku Dněpr je na druhé straně Záporožská jaderná elektrárna. Chtěli jsme vám ji ukázat, ale bohužel je promenáda hlídaná místní armádou. Pokusíme se ale získat povolení, abychom vám ji mohli ukázat alespoň zítra,“ slíbila Stomatová.

Část za řekou Dněpr je okupována Rusy. „Další fronta je jihozápadně od nás, asi 160 kilometrů. V minulém týdnu tady došlo k útoku, kdy byla jaderná elektrárna ostřelována Rusy. Zároveň tam došlo i k požáru ve výcvikovém centru. Podle informací žádný únik radiace nenastal. V tuto chvíli je stále pod kontrolou Rusů,“ připomněla reportérka CNN Prima NEWS.

Hrozí nám nebezpečí?

„Podle ukrajinských médií jsou funkční dva bloky. Další bloky se opravují nebo jsou odstaveny. Rusové minulý týden prohlásili, že by do elektrárny poslali vlastní techniky. To by ale bylo porušení mezinárodního práva,“ vysvětlila Stomatová.

Štáb zatím neměl příležitost si promluvit s místními lidmi, kteří v okolí elektrárny bydlí. „Bavili jsme se ale o tom s lidmi, když k útoku došlo, a říkali, že samozřejmě mají strach. Jen pro představu – Temelín má dva bloky, Černobyl měl čtyři bloky a tato elektrárna má šest. Oproti Černobylu ale mají jaderné bloky betonové sarkofágy. To znamená, že jsou mnohem pevnější než v případě Černobylu. Muselo by dojít k soustředěnému útoku, aby mohla být zničena,“ upozornila Stomatová.

Podle předsedkyně Státního ústavu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové skutečně není důvod k obavám. „Intenzivní dělostřeleckou palbu by elektrárna nevydržela, ale jinak vydrží skutečně leccos. Ustála by i náhodný zásah raketou. Kdyby se ale kremelské vedení rozhodlo, že ji zničí, tak se mu to povede. Nedělejme však katastrofické scénáře,“ sdělila Drábová ve vysílání CNN Prima NEWS.

Bloky ukrajinské elektrárny jsou podle ní velmi podobné těm v České republice. „S Černobylem to nemá nic společného,“ dodala. Více se dočtete zde.

Tagy:
válka radiace invaze elektřina Ukrajina Dana Drábová Darja Stomatová Rusko odstřel Rusové Ján Schürger Dněpr Záporoží Záporožská jaderná elektrárna Nikopol