Za dříve splacenou hypotéku statisícové pokuty. Je to nemravné, rozčilují se ekonomové

I přes zvýšení sazeb by hypotéky měly zůstat stále výhodné...

Předčasné splacení hypotéky se nejspíš prodraží

Vláda Petra Fialy (ODS) velmi ztížila postavení lidí s hypotékami a zvýhodní bankovní sektor. Klienti, kteří budou chtít předčasně splatit hypotéku v době fixace, budou totiž muset zaplatit pokutu. Někteří ekonomové nad návrhem v této době kroutí hlavou a považují ho za nešťastný. Hovoří dokonce o nemravnosti takové předlohy. Naopak bývalý guvernér centrální banky Miroslav Singer změnu vítá.

Novinka z pera ministerstva financí přináší velké zvýhodnění bank. Ten, kdo od příštího roku bude chtít dříve splatit hypotéku v době fixace, se dočká sankce. Pokuta se bude pohybovat ve výši až dvou procent. Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda upozorňuje, že může jít i o dost vysoké částky. „Pokuta může činit třeba i stovky tisíc korun místo nynějšího administrativního poplatku, který se pohybuje ve výši jen několika stovek korun,“ vyčíslil Kovanda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Balaštíková: Pavel by měl domluvit Fialovi. Nejsme ve Francii, odmítl Pospíšil

Návrh považuje za velmi špatný a podle něj v současné době přinese lidem pouze komplikace. „Pokuta za předčasné splacení hypotéky je vskutku nemravná, protože klienti jsou vlastně penalizováni za to, že se chovají zodpovědně a svědomitě a že včas platí své dluhy,“ uvedl Kovanda.

Ten také dodává, že návrh je jeden velký omyl a stát by neměl podobné pokutování uzákonit. Podporuje totiž ve společnosti kulturu dluhu, kdy se lidé nemohou ze svých půjček vymanit dříve.

Zvýhodnění bank

S Kovandou souhlasí i poradce premiéra a hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček. Podle něj je celý návrh nešťastným rozhodnutím. „Jedná se o velké zvýhodnění bank na úkor klientů. Zvlášť v době vysokých úrokových sazeb, kdy někteří lidé mají problémy se splácením. Rozhodně bych jim nezhoršoval podmínky pro hypoteční úvěry,“ řekl pro CNN Prima NEWS Křeček.

Poradce premiéra ale upozorňuje i na jeden nebezpečný jev, který se na trhu projeví. Lidé možnost dřívější splátky využívali i kvůli tomu, aby mohli hypotéky refinancovat u jiných bank. „Když na trhu najdou výhodnější nabídku, tak mohou novou hypotékou zaplatit tu starou. Ve chvíli, kdy vzniknou poplatky, se mobilita klientů mezi bankami sníží a povede to k menšímu tlaku na banky, aby nabízely výhodnější nabídky,“ řekl Křeček s dodatkem, že dojde ke snížení konkurence mezi bankami.

Miroslav Singer nesouhlasí

Jiný názor má bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer. V pořadu Zprávy PLUS na CNN Prima NEWS uvedl, že jde především o situace, kdy sazby klesají a za klienty s hypotékou chodí poradci s nabídkami, že „budou splácet totéž co předtím, ale on jim úvěr přesmluvní na nižší úrok a zbytek jim vyplatí v hotovosti.“ Takový klient pak podle Singera nejenže nedluží a nesplácí méně, ale naopak má vyšší úvěr, akorát na nižším úroku. Z toho důvodu je podle něj dobré vrátit do zákona poplatek za předčasné splacení půjčky. Tvrdí, že banky si navíc reálně riziko předčasného splacení počítají do marže – klient za něj proto platí již nyní.

Kovandovy výhrady ke kultuře dluhu a bránění lidem vymanit se z půjček přitom současný hlavní ekonom Generali považuje za abstraktní. „Klientů, kteří zjistí, že si omylem vzali hypotéku a najednou mají peníze na její splacení, je minimum. Kolik lidí ve skutečnosti vyhraje v loterii a najednou nepotřebuje mnohamilionovou hypotéku?“ poznamenal.

Tagy: