Za dva nebo tři týdny bychom měli rozvolnit. Do září bude klid, říká biolog Šerý

Omar Šerý k opatřením

S rozvolněním pandemických opatření vydržme dva až tři týdny. Poté bychom od covidu měli mít do září klid. V Hlavních zprávách na CNN Prima NEWS to řekl molekulární biolog Omar Šerý. Ten si také myslí, že česká populace je už dostatečně promořena a proočkována.

Podle epidemiologa Romana Prymuly by mohly být respirátory povinné už jen dva týdny. Šéf lékařské komory Milan Kubek ale tvrdí, že v současné době by rozvolňoval jen šílenec. „Jsem pro to, abychom rozvolnili. Vydržme dva, tři týdny a minimálně do září máme klid. Věřím tomu, že nošení respirátorů v obchodech, městské hromadné dopravě apod. bude od března do podzimu zbytečné,“ má jasno Šerý.

„Věřím, že populace v České republice je již dostatečně promořena a očkována. Vidíme to podle nemocnic. Měli bychom odložit strach,“ doplnil biolog.

Ve vysílání Hlavních zpráv se k rozvolnění opatření vyjádřil i lékař a poslanec Tom Philipp (KDU-ČSL). On sám by s odložením respirátorů nespěchal. „Sundání respirátorů by mělo být poslední rozvolnění. Možná přijde v dubnu nebo květnu,“ míní Philipp.

Šerý uvedl, že i ve svém okolí vidí, že varianta covidu omikron není tak nebezpečná jako ostatní varianty. „Přestože varianta omikron obsahuje spousty mutací, které například u delty nebo bety zvyšovaly nakažlivost a zhoršovaly průběhy, nyní existují klastry mutací, kdy se vzájemně dokáže vyrušit negativní vliv,“ vysvětlil biolog svou úvahu.

Tagy: