Obyvatelé Nýřan jsou zoufalí. Za energie mají zaplatit téměř dvakrát tolik než doposud

Energie zdraží od 100 %

Obyvatelům Nýřan na severu Plzeňska dělají vrásky rychle rostoucí ceny za teplo. Někteří za něj od příštího měsíce zaplatí téměř o 100 procent víc než doposud. Firma, která energie domácnostem zprostředkovává, se brání, že za raketový růst cen může předchozí dodavatel.

Sedmapadesátiletý Pavel Čermák bydlí v Nýřanech společně s manželkou. Vadí mu současné praktiky energetických společností, které domácnostem drasticky zvedají poplatky, a obává se, že ceny porostou dál.

„V dnešní době je to hodně špatný, už vzhledem k tomu, že tady v domě žijí starší lidi,“ popisuje pan Čermák. Společnost zdražila teplo o 97,87 %. Pro pana Čermáka to znamená téměř jedenáct tisíc korun ročně navíc z rodinného rozpočtu.

„Společnost Prodej tepla k listopadu oznámila, že zdražuje o 60 %. Vzápětí, že zdražují od 1. 1. Tak to si můžou dovolit třeba každého půl roku,“ vypráví dále Čermák.

Jedním ze spoluvlastníků společnosti Prodej tepla je i město Nýřany. Redakce CNN Prima NEWS hovořila přímo se starostou. Zajímalo nás, zda narůstající ceny opět sníží. Podle něj má ale město svázané ruce.

„My jsme měli dodavatele, který nám v září oznámil, že vypovídá smlouvy. Dodavatel byla firma Luminus,“ tvrdí starosta Nýřan Jiří Davídek.

Reakci poskytla vyjádření i společnost Prodej tepla. „Lumius nám poslal dopis, že přistupuje k reorganizaci a z toho důvodu si máme najít jiného dodavatele, protože nebudou schopni dodávat,“ uvedla mluvčí Jiřina Hanzlíčková.

Město tak mělo necelý týden na to ho narychlo najít, protože hrozilo, že by majitele bytů společnost od tepla lidově řečeno odstřihla. Podle starosty pouze skupina ČEZ zareagovala. „Ta s námi nepočítala, takže nám nasadili ceny takový, jak jsou teď promítnutý do záloh,“ říká starosta Davídek. Věří však, že na jaře začnou ceny za teplo klesat a bude je možné za výhodnějších podmínek zafixovat.

Tagy: